Νέα έκκληση με πολιτικές αιχμές του Πατριάρχη Μόσχας για ειρήνη-Επιστολή στον τοποτηρητή του Κιέβου

Loading...


Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες ο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος με τον Πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη Προέδρου της Ουκρανίας Oleksandr Turchynov.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Αφού άκουσε τη θέση  του κ.Turchinov ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
 εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, είναι απαραίτητο να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί ότι, το συντομότερο δυνατό θα σταματήσει ο πόνος των ανθρώπων και οι κάθε μορφής διακρίσεις για εθνοτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Συνάμα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος σε επιστολή του προς τον Τοποτηρητή  Κιέβου Μητροπολίτη Μπουκοβίνα & Chernivtsi Ονούφριο, και προς τους αρχιερείς, ιερείς και όλα τα πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έκανε και πολιτικές αναφορές λέγοντας «Ο Ουκρανικός λαός πρέπει, χωρίς εξωτερικές επιρροές, να καθορίσει το δικό του μέλλον».

Αναλυτικά ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

Με θλίψη, άγχος και  πόνο παρατηρώ  ό, τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Η Πολιτική φαγωμάρα έχει οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και διχασμούς μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κοινή πίστη. Απειλείται η ύπαρξη της Ουκρανίας ως ενιαίου κράτους. Τα γεγονότα αυτά ήταν το αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, της αποτυχίας των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν σε μια μη βίαιη επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων στην κοινωνία.

Τα παιδιά της Εκκλησίας μας είναι άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών απόψεων και πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τώρα στέκονται στις αντίθετες πλευρές των οδοφραγμάτων. Η Εκκλησία δεν λαμβάνει μία ή την άλλη πλευρά στον πολιτικό αγώνα. Αλλά το καθήκον της Εκκλησίας εί ναι η προστασία των ατόμων που εκτίθενται στη βία, των οποίων η ζωή είναι σε κίνδυνο.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση σας,  εύχομαι σε σας και στο εν Ουκρανία ποίμνιο μας, να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να πείσετε όλους εκείνους στα χέρια των οποίων είναι η δύναμη να αποτρέψουν τον θάνατο αθώων ανθρώπων. Σας διαβεβαιώ πως η γη της Ουκρανίας είναι στην καρδιά μου.

Το αίμα των αδελφών μας που χύθηκε στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είναι ο καρπός του μίσους και τα μέλη της αντιπολίτευσης από διάφορες πλευρές έχουν επιτρέψει ο εχθρός της ανθρώπινης φυλής να αυξάνεται στις καρδιές τους. Είθε ο Κύριος να σταματήσει κάθε χέρι σηκωμένο με πρόθεση να προκαλέσει πόνο και  δυστυχία, και να ευλογεί εκείνους που υποστηρίζουν την ειρήνη.

Ας προσευχηθούμε στον Ελεήμον Πατέρα μας,  πως θα πάψει η συνεχιζόμενη βία αδελφού προς αδελφό και  πως δε θα υπάρξουν περισσότερα θύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Κανείς που ζει τώρα στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αισθάνεται σαν ξένος στο σπίτι του, δεν έχει σημασία τι γλώσσα μιλάει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας, την αύξηση της βίας εναντίον των αμάχων. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν τα διακαιώματα και οι ελευθερίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Εκείνοι στα χέρια των οποίων είναι η δύναμη απαιτείται να κινηθούν για την πρόληψη της βίας και ανομίας. Ο Ουκρανικός λαός πρέπει, χωρίς εξωτερικές επιρροές, να καθορίσει το δικό του μέλλον.

Η αδελφοσύνη των λαών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας είναι  μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα, που ζει στις καρδιές μας, θα πρέπει να καθορίζοει το μέλλον μας, και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό βραχυπρόθεσμων συμφερόντων.

Σήμερα, Κυριακή της Συγχώρεση , απευθύνω έκκληση σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου εν Χριστώ, θερμή έκκληση να συγχωρήσει και να κατανοήσει ο ένας τον άλλον. Κάνω έκκληση σε όλους όσοι βρίσκονται στην εξουσία: να προλάβουν τη βία κατά των αμάχων!Ετικέτες