Κύριλλος:Παιδαριώδεις καρικατούρες τα σκίτσα του Μωάμεθ σε σύγκριση με τα δεινά των Χριστιανών

Loading...


Της Θείας Λειτουργίας την ημέρα μνήμης της Αγίας μάρτυρος Τατιανής και συν αυτῃ ἐν Ρώμῃ μαρτυρησάντων στις 25 Ιανουαρίου 2015 προεξήρχε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αχαλκαλάς και Κουρντουμοϊ Νικόλαος (Πατριαρχείο Γεωργίας), Ροστώφ και Νοβοτσερκάσκ Μερκούριος, πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Λομονόσωφ κ. Β. Σαντόβνιτσι, ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λευκορωσίας κ. Σ. Αμπλαμεΐκο, ο Πρύτανης του Εθνικού Ερευνητικού Πυρηνικού Πανεπιστημίου MIFI Μ. Στριχάνωφ, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων Μόσχας και λοιπών πανεπιστημίων της Ρωσσίας, Ορθόδοξοι νέοι.

Για τους πανρωσικούς εορτασμούς της μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Τατιανής στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ έφθασε αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Πρυτάνεων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ως άνω Περιφέρειας, καθηγητές των θύραθεν και θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συνολικό αριθμό των μέλων της αντιπροσωπείας να ανέρχεται σε περισσότερα από 600.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προέβη στην εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Κυρίλλου Σλεπιάν, κληρικού του Ιερού Ναού της Αγίας και Ζωοποιού Τριάδος Τρόϊτσκ Μόσχας.

Μετά το πέρας της Θείας Συνάξεως η χορωδία έψαλε το απολυτίκο και το κοντάκιο της Αγίας Μάρτυρος Τατιανής.

Ἐν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κήρυξε το θείο λόγο.

Αμέσως μετά ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε βραβεία στους νέους εθελοντές οι οποίοι προέβησαν στη δημιουργία του εθελοντικού κινήματος και το περασμένο καλοκαίρι βοήθησαν στην διεξαγωγή εορτασμών της επετείου των 700 ετών από γεννήσεως του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Λομονόσωφ κ. Β. Σαντόβνιτσι συνεχάρη τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και τους παρόντες για την ημέρα μνήμης Αγίας μάρτυρος Τατιανής η οποία συμπίπτει με την Ημέρα Ρώσων Φοιτητών. «Σας είμαστε ευγνώμονες Αγιώτατε, για την απόφαση να τελέσετε σήμερα εορταστική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Χριστού του Σωτήρος σύμβολο της Εκκλησίας μας. Έχουμε συνέλθει εδώ εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων: φοιτητές, Πρυτάνεις για να παρακολουθήσουμε με μεφάλο ενδιαφέρον την Θεία Σύναξη και τις νουθεσίες Σας». Ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ αναφέρθηκε στην επέτειο των 260 ετών από τη δημιουργία του πρώτου Ρωσικού Πανεπιστημίου καθώς και στο ιστορικό του πανεπιστημιακού Ναού Αγίας Μάρτυρος Τατιανής και τους εορτασμούς της ημέρας της Τατιανής στη Ρωσία.

Αντιφωνώντας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ για τα καλά του λόγια και ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας.

Ἐν συνεχεία στους πιστούς διανεμήθηκαν εικονίτσες με τη μορφή της Αγίας Τατιανής με Πατριαρχική ευλογία από πίσω.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε και τις διώξεις κατά των Χριστιανών σε συσχετισμό με όσα συνέβησαν και με το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανέφερε συγκεκριμένα πως οι γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo ήταν κάτι «παιδαριώδες» σε σχέση με αδικήματα εις βάρος των Χριστιανών

«Τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ είναι παιδαριώδεις καρικατούρες σε σύγκριση με το οτι αυτή η ίδια η δημοσίευση επιτρέπει να γελοιοποιήσει κανείς τα αισθήματα των χριστιανών», δήλωσε ο Κύριλλος και συμπλήρωσε «Σήμερα, λέγοντας«όχι» στην τρομοκρατία, στις δολοφονίες, στη βία, μπορούμε επίσης να πούμε«όχι» στην ανεξήγητη προσπάθεια από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να χλευάζουν το θρησκευτικό αίσθημα».

 Ετικέτες