Ιλαρίων για συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Μόσχας: Ήταν δυνατόν να του πει «Είστε αιρετικοί»;

Loading...


«Μπορείτε να φανταστείτε, τον Πατριάρχη να πηγαίνει στην Αβάνα και να πει στον Πάπα: «Αιρετικοί οι Καθολικοί»», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του «Εκκλησία στον κόσμο» στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, με καλεσμένη την Διδάκτωρα Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητή Διπλωματίας MGIMO Τατιάνα Ζονόβα.

Οπως αναμενόταν η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από το ζήτημα της Ουνίας με τον Μητροπολι΄τη να σημειώνει πως ¨»το μονοπάτι του διαλόγου, το οποίο προσφέρεται από τον Πάπα και τον Πατριάρχη στην κοινή δήλωσή τους, είναι το ακριβώς αντίθετο από τον τρόπο, που για αιώνες ακολουθούσαν οι Ουνίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η δήλωση στο περιβάλλον τους προκάλεσε μια τέτοια αρνητική αντίδραση. Παρ ‘όλα αυτά, ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν, να ξεχάσουμε τις ύβρεις και να σκεφτούμε πως μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε στην παρούσα φαση. Και αυτή η δήλωση, νομίζω, ανοίγει ένα ευρύ πεδίο για συνεργασία σε διάφορους τομείς»

Όσον αφορά στις αντιδράσεις κάποιων κύκλων για τη συνάντηση της Αβάνας ο κ. Ιλαρίων σχολίασε: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν πλήρως τη σημασία της συνάντησης. Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων έγραψαν σε blogs, «Γιατί δεν είπε ο Πατριάρχης ότι οι Καθολικοί είναι αιρετικοί;» Μπορείτε να φανταστείτε, τον Πατριάρχη να πηγαίνει στην Αβάνα και να πει στον Πάπα: «Αιρετικοί οι Καθολικοί» Και τι άλλο να πω; Ίσως θα έπρεπε, παρ ‘όλα αυτά, νααφήσουμε τις ερωτήσεις σχετικά με τις θεολογικές και δογματικές διαφορές, στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με αυτές, και οι κεφαλές των Εκκλησιών να μιλήσουν για το τι συμβαίνει τώρα – για την καταστροφή εκατομμυρίων Χριστιανών;! Χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή αποβάλλονται, τους κόβουν το κεφάλι,  ναοί καταστράφηκαν, βεβηλώθηκαν ιεροί τόποι …»Ετικέτες