Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί σε διάλογο τους σχισματικούς αλλά χωρίς κρατική παρέμβαση

Loading...


Χθες 24 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος των Θεοφανείων, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ένα σημαντικό θέμα της Ιεράς Συνόδου ήταν μια έκκληση προς το λαό της Ουκρανίας για το θέμα της υπέρβασης της εκκλησιαστικής διαίρεσης.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν ανέκαθεν και παραμένει ανοικτή σε εποικοδομητικό διάλογο με όλους αυτούς που σήμερα επιθυμούν ενότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει σε ανακοινωθέν της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και συνεχίζει «Ωστόσο, η επιθετικότητα και η κατάσχεση εκκλησιών εκ μέρους των σχισματικών, κατασχέσεις οι οποίες συχνά λαμβάνουν χώρα με τη συνενοχή των τοπικών αρχών,  παρεμποδίζουν σοβαρά την αποκατάσταση της ενότητας της εκκλησίας».

Η Σύνοδος σημείωσε επίσης το απαράδεκτο της παρέμβασης του κράτους στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας.

«Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά επίσης καθιστά δύσκολο το να ξεπεραστεί η διαίρεση «, εισημάνθηκε, ενώ επίσης γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν για «μια πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της Ουκρανίας και για τραγικό εκκλησιαστικό ζήτημα των συμπατριωτών μας, οι οποίοι πρεσβεύουν την Ορθόδοξη πίστη,αλλά για  τρίτη δεκαετία είναι έξω από επικοινωνία με τον κόσμο».

«Πρόσφατα, πολλές Εκκλησίες θρησκευτικών κοινοτήτων μας έχουν επανειλημμένα υποβληθεί σε απόπειρα κατάληψης υπό των υποστηρικτών του αυτοαποκαλούμενου «Πατριαρχείου Κιέβου». Προς το παρόν, έχουν καταλάβει 23 από τους ναούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» τονίζεται. 

Τέλος η ανακοίνωση για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τη βούληση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των μη αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων στην Ουκρανία. Επισημαίνετια πάντως πως ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στο εκκλησιαστικό δίκαιο και χωρίς την παρέμβαση στη διαδικασία αυτή εξωεκκλησιαστικών παραγόντων. «Ξεπερνώντας τα σχίσματα – πρόκειται για εσωτερικό θέμα της εκκλησίας. Κατανοούμε την επιθυμία της κρατικής εξουσίας για ενότητας της Εκκλησίας, αλλά είμαστε αντίθετοι με την κρατική παρέμβαση στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας, «λέει η δήλωση.Ετικέτες