Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών, λέει τώρα ο Τσίπρας

Loading...


Έναν απολογισμό των πεπραγμένων του επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

 

«Αισθάνομαι πολύ άνετα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και για όσα δεν πέτυχα. Αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να με κρίνει ο λαός» τόνισε αρχικά, εξηγώντας γιατί οδηγεί τη χώρα σε νέεες εκλογές.

Και συνέχισε: «Επτά μήνες πορεύτηκα με εντολή από τις 25 Γενάρη, υποσχόμενος μια σκληρή διαπραγμάτευση και εξάντλησα τα όρια αυτής της εντολής. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε σύγκρουση με τους εταίρους και τελικά σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία».

«Είχα την υποχρέωση να τεθώ στη διάθεση του ελληνικού λαού για να κριθώ, ως προς αυτό έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη» προσέθεσε.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες, εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη για την Ελλάδα, όχι με την Ελλάδα εκτός. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και για την απόφαση της ρήξης με την Ευρώπη του αυταρχισμού και αισθάνομαι και περήφανος που δώσαμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφραστεί, μετά από πέντε χρόνια» σχολίασε.

«Το όχι θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε ένα τέλος στην Ευρώπη, ο Χάμπερμπας είπε ότι μέσα σε μια νύχτα η Γερμανία έχασε ό,τι έχτιζε 50 χρόνια» υποστήριξε.

«Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή» εξήγησε σε άλλο σημείο, σημειώνοντας: «Σε όλα μου τα διαγγέλματα δεν έλεγα ότι ζητάω το «όχι» για να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ».

«Το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη» επιχειρηματολόγησε.

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Το 63% δεν ήθελε μνημόνιο, ούτε κι εγώ δεν ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το «όχι» του λαού» σημείωσε ακόμη.

Μιλώντας για την Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Σύνοδος των 17 ωρών, κατά τις οποίες δεν έκανα καθυστέρηση, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο, και όπου κάποιοι από τους εταίρους ζητούσαν να εκδικηθούν με την εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κατέληξε με εμένα σε ένα δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και περήφανος για την επιλογή, γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

«Επρεπε να κλείσει ο κύκλος της συμφωνίας, της συγγραφής της συμφωνίας. Την απόφασή μου να θέσω τη συμφωνία στην κρίση του λαού την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα στις 20 Αυγούστου, γιατί τότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συμφωνίας» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επιλογή είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας. Δεν ήταν ποτέ επιλογή μας να φύγουμε από την Ευρώπη».

«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, ενώ υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος» παραδέχθηκε.

«Η μεγάλη διάψευση για μενα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόιμπλε για τη συντενταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι το εναλλακτικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου» σχολίασε.

«Το Grexit έγινε επιλογή από τις δυνάμεις της συντήρησης. Όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια διχασμένη Ευρώπη, όπου οι μισοί με αποδοκίμαζαν και οι μισοί ήταν μαζί μου. Αυτή είναι διαφορετική Ευτώπη, αυτό πετύχαμε εμείς» τόνισε ακόμη.
 Ετικέτες