ΣΥΡΙΖΑ: Φοβάται χρηματισμό – Ζητάει έλεγχο στα πόθεν έσχες όσων εμπλέκονται με το Μνημόνιο, ακόμα και της Τρόικα

Loading...


Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και χαιρετίζει τις τις πρωτοβουλίες του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ωστόσο θεωρεί ότι δεν είναι επαρκείς και προσανατολίζεται να ζητήσει να ελεγχθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες όλων όσων εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, ενημέρωσε το κλιμάκια τους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα συγκροτηθεί μόνιμη πενταμελής επιτροπή στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς -οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό- και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως θα πρέπει οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον Ιωάννη Τέντε, αλλά και από τον πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη:
 
  -Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, αλλά και του προσωπικού και των συμβούλων τους.
 
  -Να ελέγχεται, έστω και μέσω της διπλωματικής οδού, το πόθεν έσχες των μελών της Τρόικα.
 
  -Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των στελεχών/υπαλλήλων και γενικά του προσωπικού που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.

  -Να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων όλων των παραπάνω εμπλεκομένων μερών.

  -Να διενεργηθεί έλεγχος για σύγκρουση συμφερόντων/ξέπλυμα μαύρου χρήματος των υποψήφιων επενδυτών που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.Ετικέτες