Ποιος κυβερνά; Το ΠΑΣΟΚ κόβει τον αέρα του Α.Σαμαρά για συνταγματική αναθεώρηση

Loading...


Το ΠΑΣΟΚ βάζει «στοπ» στις ενέργειες του Α. Σαμαρά για συνταγματική αναθεώρηση με μία ανακοίνωση που εμπεριέχει πολλά καρφιά και αποδεικνύει πώς ο πρωθυπουργός (προ πολλού) έχει καταστεί έρμαιο ενός ανύπαρκτου κόμματος.

Δεν υπάρχει πλαίσιο «στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας έτσι τα δημοσιεύματα, που μιλούσαν για συνεννόηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αφήνει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, που «άνοιξε» το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης».

Όπως τονίζει: «Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

Στη παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη.

Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να παρουσιαστούν, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής», την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250 ή ακόμη και 200 βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης που θα κατατεθεί, μαζί με προβλέψεις για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.Ετικέτες