Μειώσεις όλων των μισθών εως 30% οι νέες απαιτήσεις της τρόικας

Κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ σε συνδυασμό με κατάργηση όλων των επιδομάτων βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα.

Τρόμο για όλους τους εργαζόμενους, τόσο στον Ιδιωτικό τομέα όσο και στους Δημοσίους Υπαλλήλους, προκαλεί η αποκάλυψη, του Ελεύθερου Τύπου, των προαπαιτουμένων που απαιτεί η τρόικα από το Φθινόπωρο.Οι απαιτήσεις αυτές, εφόσον πάρουν σάρκα και οστά, θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών εως -30%.

Στην ουσία πρόκειται για το συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και προβλέπει:

– Ρητή δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ

– Κατάργηση όλων των επιδομάτων από την Πρωτοχρονιά του 2017. Δηλαδή τις προσαυξήσεις στις τριετίες, και τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι απαιτήσεις αυτές μεταφράζονται σε μείωση μισθού κατά 30%, όπως για παράδειγμα ενός έγγαμου μισθωτού με 9 χρόνια προϋπηρεσίας.
Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Ξεκινάει σήμερα η σειρά συναντήσεων που θα έχει η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά -η οποία που έχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας- με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων -και αύριο με τους εργοδοτικούς φορείς.

Στις διμερείς συναντήσεις της θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική πλευρά, επίσης, απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, θέμα για το οποίο φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.