Κ. Τασούλας – Παρέμβαση στο Υπ. Δικαιοσύνης για την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων

Loading...


Του Αποστόλη Τζελέτα

Τη βεβαιότητα ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες από πλευράς δικαιοσύνης για την αποκάλυψη της δράσης της σύλησης των μοναστηριών του Νομού Ιωαννίνων και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, εξέφρασε ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
Με αφορμή την τοποθέτησή του στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε και τη συνεργασία της εκκλησίας για να χτυπηθεί η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας, ο κ. Τασούλας παρείχε τη διαβεβαίωση πως το Υπουργείο θα προστατέψει τα βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία το προηγούμενο διάστημα επλήγησαν με την κλοπή σημαντικών κειμηλίων και την τελευταία περίοδο υπάρχει μια αναζωπύρωση του φαινομένου κυρίως στην περιοχή του Πωγωνίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ζήτημα το οποίο άπτεται και της γενικότερης προσπάθειας του Υπουργείου Πολιτισμού για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων, όπως εξήγησε ο κ. Τασούλας.
«Έχουμε επισήμως ζητήσει από την ηγεσία της δικαιοσύνης να επιληφθεί του θέματος και αν οι καθυστερήσεις είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί, να είστε σίγουροι πως θα γίνει. Το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και λίγο καιρό έχει επισήμως απευθυνθεί στην ηγεσία της δικαιοσύνης, η οποία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα, γιατί δεν άπτεται μόνο της αρχαιοκαπηλίας, αλλά και του γενικότερου κύρους της χώρας, η οποία διεκδικεί από το εξωτερικό σημαντικά ευρήματα και αρχαία. Και δεν ενισχύονται τα επιχειρήματά μας, όταν εμείς δείχνουμε αφροντισιά στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.  Ετικέτες