Και η Bundesbank προειδοποιεί την Ελλάδα για χρεοκοπία

Loading...


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας για την απειλή χρεοκοπίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι και πάλι ανησυχητική», τονίζεται στην μηνιαία έκθεση της Bundesbank, η οποία σημειώνει ότι η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στην επείγουσα βοήθεια ρευστότητας (ELA).

Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει, μέσω μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσει τη βάση για βιώσιμα δημοσιονομικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα», τονίζει η Bundesbank.

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, για τελεσίγραφο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με την συνταγή της Κύπρου, κάνει λόγο η Financial Times.
Η εφημερίδα με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει πως στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ Τόμσεν και Λαγκάρντ πρότειναν να δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης Πέμπτης ως έναν νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Σπίγκελ αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αυτή τη βδομάδα, καθώς έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο δημοσιογράφος των FT επικαλούμενος αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αναφέρει ότι ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε το Συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παραμένουν τόσο αντιπαραγωγικές που το Ταμείο πρέπει να συγκρατηθεί και να μην αποδώσει στη χώρα τα 3,6 δισ. ευρώ που του αντιστοιχούν από τα συνολικά 7,2 δισ. ευρώ.

Ο δημοσιογράφος των FT υπενθυμίζει στους Βρετανούς αναγνώστες ότι «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στον χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».

Ο Σπίγκελ σχολιάζει επικαλούμενος και πάλι αξιωματούχους πως «η ιδέα μιας πρότασης “αλά Κύπρος” προς τις ελληνικές αρχές κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών της Ευρωζώνης». Μάλιστα, ένας «αξιωματούχος επεσήμανε ότι η πρόσφατη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, για ένα ελληνικό δημοψήφισμα εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης».

Τέλος, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο «η πρόταση-τελεσίγραφο παραμένει» τουλάχιστον προς το παρόν «ως ιδέα, μία από τις πολλές που έχουν συζητηθεί ανεπίσημα ως τρόπος για να κλείσει η συμφωνία».

Πτώχευση «βλέπει» το Bloomberg

Ενώ τα «χτυπήματα» συνεχίζονται με δημοσίευμα του Bloomberg, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Κατά το Bloomberg, το σημάδι κινδύνου θα το εκπέμψουν οι τράπεζες από τη στιγμή που σώνεται η ασφάλεια που έχουν για να μείνουν ζωντανές.

Καθώς οι καταθέσεις αποχωρούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητάει περισσότερα χρήματα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για να διατηρηθεί το σύστημα εν ζωή. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρουν πως απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι του σημείου που οι τράπεζες θα έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο ζωής.

Οι αναλυτές της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ και Ντέιβιντ ΜακΚι, αναφέρουν: «Το σημείο κρίσης είναι πιθανά κοντά. Με δεδομένες τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, όλα συγκλίνουν πως αυτό το σημείο θα εμφανιστεί στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου».

Κατά το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του εμμένει να μην θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματά του. Τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανεβάσει το ποσοστό «κουρέματος» προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο να μεγεθύνει περαιτέρω το χάσμα ρευστότητας, καθώς θα επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να αναγκάσει τον Τσίπρα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία. Πάντως, για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε κι εκείνη της ΕΚΤ.Ετικέτες