Η ομολογία του άθεου Τσίπρα το 2008

Loading...


Του Κώστα Παππά

(από το ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία)

Προβληματισμό και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου του τομέα Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος.
Το θέμα απασχόλησε για μέρες τα ΜΜΕ και, παρά τον θόρυβο, δεν υπήρξε ούτε επιβεβαίωση ούτε και διάψευση. Το ζήτημα αναμφίβολα προκάλεσε αμηχανία πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που στην προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας επιθυμεί να αποφύγει τα «δύσκολα θέματα» που μπορεί να του κόψουν ψήφους.  Στο πλαίσιο αυτό ήταν άλλωστε και η αποδοκιμασία του βουλευτή Διαμαντόπουλου, που προ ημερών προσπάθησε να γελοιοποιήσει τη θεία κοινωνία.

Η δήλωση του κ. Αμανατίδη δημιούργησε πολλές συζητήσεις και μεταξύ των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας) πρέπει να απαντήσει. Αν πιστεύει ότι η δημιουργία αποδίδεται στο πουθενά, τι μπορώ να σχολιάσω εγώ; Κάποιος που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση πρέπει να πει τι πιστεύει για την ιδιοπροσωπία αυτής της χώρας, για την ιστορία, τον πολιτισμό της και βεβαίως για τη θρησκεία της». Ο ιεράρχης μάλιστα επικαλέστηκε το απόφθεγμα του Ντοστογιέφσκι «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται».

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος αναφερόμενος στο θέμα επισήμανε ότι «οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα ικανοποιούν μερίδα των αθέων και λυπούν και ανησυχούν πολύ τους πιστούς Ελληνες ορθοδόξους». Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος τόνισε ότι «είναι καλό οι αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετούνται δημοσίως ποια είναι η σχέση τους με την Εκκλησία, ώστε ούτε οι ίδιοι να εξευτελίζονται συνεργαζόμενοι με έναν θεσμό που δεν πιστεύουν, αλλά ούτε την Εκκλησία να αφήνουν να τρέφει ψευδαισθήσεις».

Σε αντίθετο μήκος κύματος ήταν η παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος δήλωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να κρίνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίες είναι σεβαστές και ανεξάρτητες από την ιδιότητα που φέρει ο καθένας. Ο λαός κρίνει αν αύριο μπορεί να είναι κάποιος πρωθυπουργός. Ομως υπάρχει ελευθερία στα πιστεύω του καθενός».

Η υπόλοιπη ιεραρχία όμως παρέμεινε σιωπηλή. Ορισμένοι φαίνεται να μη θέλουν να ανοίξουν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, ενώ είναι πιθανό να δόθηκε «γραμμή» για χαμηλούς τόνους. Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με δεκάδες άλλους μητροπολίτες που δεν είχαν τη διάθεση να τοποθετηθούν. Ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι δεν θέλουν να κάνουν δήλωση, όχι γιατί το θέμα δεν είναι σοβαρό, αλλά επειδή δεν υπάρχει δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα για το θέμα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει άθεος στο παρελθόν! Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το βίντεο (που υπάρχει και στο διαδίκτυο) από την τηλεοπτική εκπομπή του Μανώλη Κοττάκη «Η άλλη όψη», το 2008, όπου δήλωνε (αμήχανα και ασύντακτα) επί λέξει τα εξής: «Δεν θα σας κρύψω ότι δεν πιστεύω. Η πεποίθησή μου, είτε από τις σπουδές μου είτε από τα διαβάσματά μου, είναι ότι δεν είμαι θρησκευόμενος. Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα κοινά της Αριστεράς είναι γνωστό ότι δεν είναι θρησκευόμενοι».

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας δεν παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο και δεν βάπτισε τα παιδιά του. Φυσικά είναι δικαίωμά του! Ομως αφού είναι άθεος, γιατί από τη στιγμή που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποκρίνεται μπροστά στις κάμερες (σε αγιασμούς, τελετές κ.λπ.) ότι ασπάζεται τον σταυρό; Και γιατί δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι θέλει να μεταβεί στο Αγιον Ορος, τον αγιασμένο τόπο που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προσευχή; Γιατί δεν χάνει ευκαιρία να συναντηθεί με εκκλησιαστικούς παράγοντες; Σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστός ο θρησκευτικός (ή μη) αυτοπροσδιορισμός, δεν είναι όμως ανεκτές (ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα) η υποκρισία, η έλλειψη σεβασμού στα θεία και ο εμπαιγμός των πιστών (προ της κάλπης).

Ιδού η Ρόδος

Επειδή συχνά ο πολιτικός κόσμος κατηγορείται για υποκρισία, θα ήταν ίσως μια χρυσή ευκαιρία (και σίγουρα μια έντιμη κίνηση) να ξεκαθαρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες και πιθανούς ψηφοφόρους του αν όσα ο ίδιος δήλωνε το 2008 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα ή αν μέσα στην τελευταία εξαετία συντελέστηκε κάποιο ευπρόσδεκτο θαύμα και πίστεψε! Να λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό.Ετικέτες