Η επόμενη ημέρα- Οι… παράλληλες διαδικασίες μετά την κάλπη

Loading...


Τι θα συμβεί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Πώς και πότε ορκίζεται η νέα Βουλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη ημέρα, σωστότερα οι επόμενες ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και την καταμέτρηση ψήφων, αποτελεσμάτων και… συμπερασμάτων.

 

Ανεξαρτήτως του κατά πόσον έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι δεδομένη και οι ημερομηνίες έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εκτός όλων των άλλων παραμένει σε εκκρεμότητα και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή αύριο Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, εκτός της διαδικασίας σύστασης κυβέρνησης ή – σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας – της παράδοσης διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, αρχικά στον πρόεδρο του πρώτου σε ψήφους κόμματος, θα “τρέχει” και η διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της επόμενης Βουλής, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, για την προεδρική εκλογή από την επόμενη Βουλή πιθανές είναι τρεις ημερομηνίες: Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 7η ή 8η Φεβρουαρίου. Για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ χρειάζονται 180 ψήφοι. Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην δεύτερη ψηφοφορία. Για την δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν απαιτείται διαφορά πέντε ημερών από την προηγούμενη, οπότε δεν αποκλείεται η δεύτερη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή 8 ή 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.

Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με την ψήφο 120 βουλευτών. Ετικέτες