Η Ελλάδα ψηφίζει-Δηλώσεις πολιτικών

Loading...


Σε εξέλιξη είναι από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Σαμαράς: Σήμερα αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά ή σε περιπέτειες

Νωρίς το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους αναποφάσιστους, λέγοντας ότι εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. «Είμαι αισιόδοξος, θα νικήσουμε».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σαμαρά:

«Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα, αποφασίζουμε εάν θα πάμε μπροστά με δύναμη, με ασφάλεια, με σιγουριά, ή αν θα πάμε σε περιπέτειες.

» Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Στο Περιστέρι ψήφισαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Χρυσόγελος του συνδυασμού Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε:

«Οι Έλληνες πολίτες αποφασίζουν σήμερα για την πορεία της χώρας. Με την ψήφο τους πρέπει να δώσουν εντολή, εντολή η Ελλάδα να πορευτεί μπροστά, προοδευτικά, με την κοινωνία όρθια. Ο τόπος μπορεί να πορευτεί προς τα μπροστά και πρέπει να φύγει από αυτή την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται. Η ψήφος του ελληνικού λαού είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας μας, μία πορεία ευθεία, σταθερή και προοδευτική.

O Nίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Οι ‘Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά’ συμμετέχουμε στην αλλαγή της πολιτικής και την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά με οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο, με ρεαλιστικές λύσεις για την ανεργία, την οικονομία, τη φτώχεια, αλλά και με όραμα για το πού θέλουμε να πάμε ως κοινωνία.

» Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε με προγραμματικές συμφωνίες σε μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, αλλά δεν αρκεί μόνο να συμμετέχουμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σημαντικό είναι να υπάρχει μια συμφωνία και με την κοινωνία, με τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά με σχέδιο, με ρεαλισμό και με όραμα.» 

» Είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Θα νικήσουμε».

Στ.Θεοδωράκης: Να ψηφίσουμε γνώση και θάρρος, όχι τσαμπουκάδες

Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Θεοδωράκης, τόνισε:

«Η χώρα από ό,τι φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα, να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

» Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση, να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος και το έχουν αποδείξει. Και να μην δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και αυτούς που δεν σέβονται τη Δημοκρατία. Να μην μπούμε σε περιπέτεια, να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.»
 

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Κ.Καραμανλής

Στο 310ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο εκλογικό τμήμα στις 07:50 το πρωί και στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη. Αντάλλαξε χειραψίες μαζί τους και προχώρησε προς το εκλογικό τμήμα.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν έκανε δηλώσεις και αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ οι συγκεντρωμένοι τον χειροκρότησαν θερμά.

Τσίπρας: Ο λαός καλείται να ολοκληρώσει το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο σχολείο της Κυψέλης, όπου προσήλθε να ψηφίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι πολιόρκησαν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την έξοδό του για την δήλωση, η οποία έγινε αρχικά στα ελληνικά και στη συνέχεια στα αγγλικά.

«Σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει αυτό το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας, τον τερματισμό του φόβου και την επιστροφή της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στη χώρα.

» Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα για τα μέτρα που έχει αποφασίσει ο κ. Σαμαράς ή αν από αύριο η χώρα θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση την επιστροφή στην εξιοπρέπεια».

Ευ.Βενιζέλος: Οι πολίτες να κάνουν επιλογές που θα οδηγήσουν στο καλύτερο

Σε εκλογικό τμήμα των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης προσήλθε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Κατά την έξοδό του από το σχολικό συγκρότημα δήλωσε: «Εύχομαι ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι χειρότερο για αυτόν και τα παιδιά του».

Δ.Κουτσούμπας: Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό

Στο 4ο λύκειο Καλλιθέας «Νίκος Μπελογιάννης» ψήφισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατά την έξοδό του, ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, καθώς τα μνημόνια θα είναι παρόντα.

Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Να ενισχύσουμε τη μοναδική δύναμη ελπίδας που θα βρίσκεται στο πλάι του λαού μας για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε. 

Γ.Παπανδρέου: Εγγυόμαστε ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα με δημοψήφισμα

Σε σχολείο της Νέας Ερυθραίας προσήλθε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου για να ψηφίσει, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα.

Κατά την έξοδό του, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, να απαλλάξουμε την Ελλάδα από βάρη και ένα πελατειακό κατεστημένο.

» Αρκεί να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο για αλλαγές και το σχέδιο να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού άμεσα, με δημοψήφισμα. Το Κίνημα Δημοκρατών-Σοσιαλιστών, αυτό εγγυάται.» 

Π.Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε ρυθμιστές

Την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα είναι ρυθμιστής της επόμενης μέρας, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ψήφισε στη Νίσυρο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα, καθώς -όπως εξήγησε- «ο ελληνικός λαός αποφασίζει την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Από αύριο θα είμαστε οι εγγυητές με πορεία όπου όλοι οι Έλληνες θα είμαστε ενωμένοι. Όταν απελευθερωθούμε, έχουμε τη δυνατότητα να ξανατσακωθούμε» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Παπούλιας: Ομοθυμία για να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια που έρχονται

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Ιωάννινα, ψήφισε ο Κάρολος Παπούλιας, για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα Βουλή που θα προκύψει από την κάλπη θα εκλέξει τον διάδοχό του.

Εμφανώς συγκινημένος ο Πρόεδρος κατά την έξοδό του από το νηπιαγωγείο στο οποίο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε:

«Ελπίζω ο ελληνικός λαός με τη μακρά του πείρα να επιλέξει τους καταλληλότερους. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση.

» Πιστεύω ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός και σοφία έχει και γνώση έχει και αποφασιστικότητα έχει.» Ετικέτες