Ερώτηση Αβραμίδη-Δημαρά για την επαίσχυντη τουρκική ταινία για την Παναγία Σουμελά

Loading...


Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ κ. Γαβριήλ Αβραμίδης καταθέτοντας σήμερα, ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού με αφορμή την κυκλοφορία προσβλητικής τουρκικής ταινίας για τη Μονή της Παναγία Σουμελάς στην Τραπεζούντα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Tη Μονή-σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, επέλεξαν να βεβηλώσουν τούρκοι παραγωγοί με την ταινία «Κώδικας Σουμελά», προσβάλλοντας βάναυσα τον ορθόδοξο κλήρο και το θρησκευτικό συναίσθημα του απανταχού Ελληνισμού με τον πλέον απρεπή τρόπο.

Η αήθης επίθεση στο ύψιστο της πίστεώς μας, τη θεία κοινωνία και το αιώνιο σύμβολο του πολύπαθου ποντιακού λαού, τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από την ελληνική πολιτεία.

Για την Τουρκία αποτελεί ανοιχτή πρόκληση, η άμεση απόσυρση της ταινίας, ως πράξη επιβεβλημένη για ένα κράτος που σέβεται το πανανθρώπινο θρησκευτικό συναίσθημα και ως κατάδειξη σεβασμού της οικουμενικότητας του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση θίγεται ανεπανόρθωτα».

Ακολουθεί η ερώτηση: 

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
                                           ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα : « Προσβλητική τούρκικη ταινία για την Παναγία Σουμελά, όνειδος για την Τουρκία »

Κύριοι Υπουργοί,
τη μονή-σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, επέλεξαν τούρκοι κινηματογραφικοί παραγωγοί με την ταινία-προσβολή, «Κώδικας Σουμελά» για να βεβηλώσουν βάναυσα και χυδαία τον ιερό αυτό χώρο, εκφράζοντας τα αρρωστημένα και διαστροφικά τους αισθήματα, προσβάλλοντας τον ορθόδοξο κλήρο και το θρησκευτικό συναίσθημα του απανταχού ελληνισμού με τον απρεπέστερο και ασεβέστερο τρόπο. Διακομωδώντας τα Θεία Μυστήρια και συμπεριφερόμενοι με ασέβεια προς τις αγιογραφίες και τον ιερό αυτό χώρο, η ταινία, που γυρίστηκε το 2011, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Τουρκίας το 2012 και το 2013, ενώ κυκλοφορεί και σε DVD με αγγλικούς υπότιτλους σε ευρωπαϊκές χώρες όπου ζουν Τούρκοι.

Οι συντελεστές της ταινίας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του 2013 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Κώδικας Σουμελά 2». Τα γυρίσματα έγιναν πάλι στο ιστορικό μοναστήρι και στους γύρω χώρους, και στο ιστορικό παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, δυστυχώς με παρόμοιο αισχρό περιεχόμενο με πρόθεση να περάσουν μέσα από αυτό τα ύπουλα και φονταμενταλιστικά τους μηνύματα.

Ταυτιζόμενοι απόλυτα με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, συμφωνούμε ότι είναι αδιανόητο να προβάλλεται σε γείτονα χώρα, που επιδιώκει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ταινία με τον τίτλο «Κώδικας Σουμελά» και σκηνές που προσβάλλουν το μέγιστο και ύψιστο της πίστεώς μας, τη θεία κοινωνία, και το πολυαιώνιο σέβασμα του πολύπαθου ποντιακού λαού, τη Μονή της Παναγίας Σουμελά σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες και δράσεις διαμαρτυρίας έχετε προβεί προς την τουρκική κυβέρνηση και τους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, προκειμένου επιτέλους η Tουρκία να σέβεται το πανανθρώπινο θρησκευτικό συναίσθημα και την οικουμενικότητα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση θίχτηκε και συνεχίζει να θίγεται ανεπανόρθωτα ;
2. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει προκειμένου να αποσυρθεί έστω και τώρα αυτή η ταινία, να σταματήσει η προβολή της και να μη κυκλοφορήσει η δεύτερη που ετοιμάζεται ;

Αθήνα 4.7.2014

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ  
 Ετικέτες