Ελλάδα, προσφυγικό, τρομοκρατία επί τάπητος σε μίνι-σύνοδο κορυφής

Loading...


Η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, ο κίνδυνος Brexit, το προσφυγικό και τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας θα είναι το βασικό «μενού» στην άτυπη μίνι-σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στο Αννόβερο της Γερμανίας, με συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ, του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον.

Σημαντική προτεραιότητα για τον Ομπάμα αποτελεί και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Δυόμιση μήνες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία, η Ουάσιγκτον πιέχει τους Ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο στην ευρω-ατλαντική αμυντική ομπρέλα.

 Το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του με την Μέρκελ στο Αννόβερο. Κυρίαρχο θέμα ήταν πάντως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θέλουν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Ομπάμα. Θα χρειασθεί όμως να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί μόνον τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ και αμερικανικών πολυεθνικών, που θέλουν χαλαρότερους κανόνες για την ασφάλεια τροφίμων, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώσαν το Σάββατο στο Αννόβερο κατά της συμφωνίας εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

Στη συνάντηση Μέρκελ -Ομάμα την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της καγκελαρίου για τη στάση της στο προσφυγικό: «Θέλω να επαινέσω για μία ακόμη φορά τον θαρραλέο ρόλο που επωμίστηκε στη Γερμανία και στην Ευρώπη, όταν ήρθαν απελπισμένοι πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας και άλλες εστίες πολέμου. Ίσως γιατί και η ίδια ζούσε κάποτε πίσω από ένα Τείχος. Η Άνγκελα αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον πόθο εκείνων που στερήθηκαν την ελευθερία και αναζητούν μία καλύτερη ζωή», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «η ιστορία θα δικαιώσει την Μέρκελ» Ετικέτες