Γιάννης Κανελλάκης: Γιατί βάζω υποψηφιότητα για την Βουλή της Ευρώπης

Loading...


Τριάντα εφτά συναπτά χρόνια, υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ πιστά, την μαχόμενη Δημοσιογραφία σε διεθνές επίπεδο. Ουδέποτε σταμάτησα να ανταποκρίνομαι, στις όποιες απαιτήσεις της, για κάλυψη γεγονότων μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρομαι περιληπτικά και μόνο στο σημείωμά μου αυτό.

Έχω ανταποκριθεί σε περίπου 23 αποστολές σε πολέμους (Βαγδάτη, Γιουγκοσλαβία, Λίβανο, Γάζα, Νταρφούρ και άλλες εμπόλεμες ζώνες), σε βομβαρδισμούς, καταστροφές, γενοκτονίες, εμφυλίους, πείνες κ.α. Έχω καλύψει γεγονότα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το τσουνάμι με 250.000 νεκρούς σε χώρες της Ασίας, την περιπέτεια του Οτσαλάν, στο Ναϊρόμπι, στη Κένυα, τους σεισμούς στην Αϊτή, στην Τουρκία και αλλού. 

 Έχω συλληφθεί αρκετές πολλές φορές, σε μέτωπα του πολέμου (Φαλούντζα, Βαγδάτη κ.α.) με απρόβλεπτες συνέπειες για την ζωή μου, ακόμη και να εκτίσω ποινή σε φυλακές μέχρι και 30 χρόνων, όπως μου συνέβη στον Πόντο με τους Τούρκους, σε δημοσιογραφική αποστολή στην Σαμψούντα, Κερασούντα, Τραπεζούντα. Στις περισσότερες μεγάλες δημοσιογραφικές μου αποστολές κυριαρχούσαν ο θάνατος και οι σκληρές περιπέτειες. Ουδέποτε έμεινα στα μετόπισθεν αψηφώντας τους οποιουσδήποτε κινδύνους και φυσικά αυτά αφορούν και πολλούς άλλους συναδέλφους μου.

Στις περασμένες εθνικές εκλογές το όνομά μου συμπεριελήφθη στην λίστα των υποψηφίων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι εκλογές ήταν με λίστα και δέχτηκα να με συμπεριλάβουν στην τελευταία και «τιμητική» θέση. Έτσι και έγινε. Χιλιάδες φίλοι, φίλες, γνωστοί και άγνωστοι με τίμησαν με την ψήφο τους, αν και δεν «μετρούσε» στα εκλογικά αποτελέσματα. Η εκλογή βουλευτών ήταν με σειρά προτεραιότητας στο ψηφοδέλτιο.

Εν όψει των ευρωεκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δέχτηκα πρόταση ( απέρριψα κάποιες) του καλού φίλου, δημοκράτη και αγωνιστή Στέφανου Τζουμάκα, να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που ίδρυσε, με την ονομασία «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ». Από σπουδαστές, στη Νομική αυτός, στην Δημοσιογραφία – Κοινωνιολογία εγώ, όπως και χιλιάδες ακόμη συνομήλικοι μας σπουδαστές, αγωνιζόμαστε στα πεζοδρόμια για επιβίωση. Με καταγωγή από χωριά της επαρχίας , ήρθαμε στην Αθήνα και δουλεύαμε σκληρά για να ζήσουμε. Το ίδιο , φυσικά, έκαναν και κάνουν και νεότερες γενιές για την αντιμετώπιση της ζωής, αφού έτυχε να μην είμαστε από εύπορες οικογένειες ( ορφανοί κάποιοι), αλλά ούτε και από τζάκια. Δεν πειράζει, όμως, ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε και ο ήλιος ανατέλλει για συγκεκριμένους. Εξάλλου κοινή τύχη έχουμε όλοι στη ζωή αυτή και τον πλανήτη αυτό. Και ο καθένας κρίνεται με τα έργα του και την πορεία του.

Δέχτηκα, λοιπόν, να μπω και σ΄αυτή την δοκιμασία, δεδομένου ότι είμαι πολιτικοποιημένο άτομο και με δράση σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά επίπεδα. Την πρώτη πρόταση για να είμαι υποψήφιος σε εκλογές ήταν το 1984, στην Πάτρα, από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου μετά την ομιλία του για τις ευρωεκλογές τότε. Ερωτευμένος με την Δημοσιογραφία, όπως πάντα, ζήτησα από τον δημοφιλή και λαοπρόβλητο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να μην εγκαταλείψω αυτή τη δουλειά που έκανα. Δεν θα ξεχάσω, όμως, τα λόγια του : «Σε εκτιμώ, σε συμπαθώ, είσαι άνθρωπος με ήθος, είσαι αγωνιστής και όποτε θελήσεις να είσαι υποψήφιος, να μου το πεις!». Αγαπητέ και αξέχαστε πρόεδρε, για μια ακόμη φορά σ’ ευχαριστώ πολύ.

Μπαίνω, λοιπόν, στον αγώνα για ευρωβουλευτής, γιατί δεν είμαι λαμόγιο, δεν είμαι απατεώνας, δεν είμαι κρατικοδίαιτος, δεν είμαι κηφήνας, δεν είμαι κλέφτης, δεν έχω καμία ιδιοκτησία ( εκτός από ένα αυτοκίνητο), δεν έχω καταθέσεις, δεν έχω οφσόρ εταιρείες, δεν είμαι διαπλεκόμενος, δεν τα παίρνω, δεν λαδώνομαι, δεν συκοφαντώ, δεν είμαι παπαγαλάκι της δημοσιογραφίας, δεν υπηρετώ αφεντικά, είμαι δίκαιος, είμαι αληθινός ( όπως και χιλιάδες άλλοι) δημοκράτης, είμαι αυτοδημιούργητος (για ότι έχω κάνει στη ζωή μου), σπούδασα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες (πολιτικές επιστήμες, Δημοσιογραφία, τηλεόραση, Διεθνείς Σπουδές κ.α.), με σκληρή δουλειά, σ΄όλα μου τα χρόνια, μέχρι σήμερα, όπως και χιλιάδες νέοι. Είμαι πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο μου και τον βοηθώ όσο μπορώ και μέσα από τη δημοσιογραφική μου δράση, αλλά και ως άτομο. Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ και για κάτι.

Για δεκαετίες αγωνίζομαι ανιδιοτελώς. Για τα δικαιώματα των πολιτών, την ανεργία, τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, την οικονομική εξαθλίωση του ελληνικού λαού, τις αδικίες σε βάρος αδύναμων συνανθρώπων μας, την εγκατάλειψη της επαρχίας, την υγεία, τα ξεχασμένα ακριτικά νησιά, τον ξεχασμένο έλληνα πολίτη, όπου και να ζει στην Ελλάδα, για την αναβάθμιση της ζωής μας, για την ανάπτυξη, για την ταλαιπωρία του σε νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς τομείς, για πολύτεκνες οικογένειες, για φτωχούς, για αστέγους, για μετανάστες και για πολλά άλλα προβλήματα στην ζωή και την κοινωνία μας.

Έχω «φωνάξει» πολλές φορές από τηλεοπτικούς (Μέγκα κ.α.) και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες (Ελευθεροτυπία κ.α.), για την διαφθορά, την σήψη, την σαπίλα και για πολλά σκάνδαλα. Έχω συγκρουστεί με καρεκλοκένταυρους υπουργούς, υφυπουργούς και άλλους αχυράνθρωπους, που για δεκαετίες κυβερνούν αυτό τον τόπο, αλλά και με πολλά βρώμικα κυκλώματα, που καταδυναστεύουν τους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους ξεχασμένους ανήμπορους, ανυπεράσπιστους, πολύτεκνους, άστεγους και οδήγησαν την χώρα και τον λαό στην χρεοκοπία!

Με λίγα λόγια , αυτός είμαι φίλες και φίλοι. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης εσείς θα αποφασίσετε τι επιλογές θα κάνετε και ποιους υποψήφιους θα προτιμήσετε για την Βουλή της Ευρώπης. Θα είμαι πάντα κοντά σας, για ότι με χρειαστείτε. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη ζωή σας. Το κόμμα στο οποίο είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής λέγεται «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» με τον Στέφανο Τζουμάκα, πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έχετε δικαίωμα να «σταυρώσετε» τέσσερις υποψηφίους και μπορείτε να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο στην Ελληνική Επικράτεια.

Σας κάνω γνωστό ότι είτε ως δημοσιογράφος είτε ως ευρωβουλευτής, αν εκλεγώ, η πορεία μου θα είναι ίδια. Πάντα στα χαρακώματα των αγώνων και πάντα στην πρώτη γραμμή! Καλή δύναμη σε όλους και εύχομαι να νικήσει η Δημοκρατία και ο Σοσιαλισμός, για δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ανθρωπιά, εργασία, ασφάλεια, ειρήνη, ευημερία, Παιδεία, Υγεία, αξιοπρέπεια, ήθος, καλύτερη ζωή, δίκαιη κατανομή του δημόσιου χρήματος, ανθρώπινες συντάξεις, αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς φτώχεια και ανεργία και διαρκείς αγώνες για επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων του ελληνικού λαού από τα δημόσια ταμεία. Θα αγωνιστούμε επίσης για να ανέβουν οι συντάξεις και οι μισθοί των συνανθρώπων μας στα επίπεδα για μια αξιοπρεπή ζωή!