“Βόμβα” από Deutsche Welle: Οι πιστωτές θα συμβιβαστούν με τον Τσίπρα, και θα “ελαφρύνουν” τα βάρη της Ελλάδας

Loading...


Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάλυση που δημοσιεύει η Deutsche Welle στη διαδικτυακή σελίδα της, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι… άνευ ουσίας, καθώς μετά από μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιστωτές θα συμβιβαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα, και θα ελαφρύνουν τα βάρη της Αθήνας.

Η ανάλυση της Deutsche Welle επικαλείται το αντίστοιχο κλίμα που είχε διαμορφωθεί πριν από τις εκλογές του 2012, και τονίζει ότι, παρόλο που σε σχέση με το 201ο η ευρωζώνη έχει διαμορφώσει μηχανισμούς άμυνας, οι πιστωτές δεν πρόκειται να ρισκάρουν τη διαγραφή των δανείων που έχουν να εισπράξουν, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με μια έξοδο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες καθιστούν απαγορευτική την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, διευκολύνει τους μετεκλογικούς χειρισμούς και των δυο πλευρών, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αναδειχτεί νικητής στη μάχη της 25ης Ιανουαρίου.

Η ανάλυση των Γερμανών εστιάζει στις “διορθώσεις” που έχει ήδη κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ρητορική του, και προβλέπουν ότι θα καταστεί εφικτός ένας “έντιμος συμβιβασμός” με τους πιστωτές της Ελλάδας, που θα επιτρέψει και στις δυο πλευρές να μην “τσαλακωθούν” σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση της Deutsche Welle είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα… κάνουν δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ την ελάφρυνση των βαρών που επωμίζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία, πιθανότατα μέσω μιας νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, όπως είχε προαναγγείλλει ο Όλι Ρεν.

Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να “πουλήσει” ότι κέρδισε πολλά μετά από διαπραγμάτευση, και στους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν στα κοινοβούλια αλλά και τους λαούς τους, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα στήριξης, με τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν”.Ετικέτες