Αμερικανικά ΜΜΕ: Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ…

Loading...


«Το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που εναντιώνεται στις «πολιτικές της λιτότητας» κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές» – «Οι ακραίες πολιτικές ομάδες με… αντιευρωπαϊκή στάση προσέφεραν ένα γερό χτύπημα στα ακόμα κυρίαρχα, αν και πληγωμένα, καθιερωμένα πολιτικά κόμματα»

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, αλλά και η γενικότερη ενίσχυση ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών στην Ευρώπη, επέλεξαν να σχολιάσουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τα μέλη της «ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ» εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για τη «δυναμική εμφάνιση» στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εθνικιστικών και αντι-μεταναστευτικών» κομμάτων, σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τονίζει σε δημοσίευμά τους οι «New York Times», δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Βρετανία.

«Οι ακραίες πολιτικές ομάδες με αντιευρωπαϊκή στάση προσέφεραν ένα γερό χτύπημα στα ακόμα κυρίαρχα, αν και πληγωμένα, καθιερωμένα πολιτικά κόμματα» όπως αναφέρεται.

Για την Ελλάδα σημειώνεται, ότι το κόμμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπογραμμίζεται, ότι η Χρυσή Αυγή, ένα «νεοναζιστικό και ξενοφοβικό κόμμα» που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και που οι ελληνικές Αρχές «επιχείρησαν μάταια» να θέσουν εκτός νόμου, έλαβε κάποιες θέσεις (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Η «Wall Street Journal» με ανταπόκριση πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα για το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Αλλά, δεν κατάφερε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού».

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «ενισχύθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση των σοσιαλιστών» προσθέτοντας, ότι και τα δύο μέρη (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) έχουν πετύχει αρκετές «συμβολικές νίκες» στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε, ότι οι χθεσινές εκλογές θεωρήθηκαν ως μια «κρίσιμη δοκιμασία» της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Ιστορική νίκη για την Αριστερά»

Αρκετά άλλα έντυπα και ιστοσελίδες στις ΗΠΑ προβάλλουν ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που εναντιώνεται στις «πολιτικές της λιτότητας» κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές και σημειώνοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «αυτή είναι μια ιστορική νίκη» και «σήμερα, ολόκληρη η Ευρώπη μιλά για την Ελλάδα, διότι καταδίκασε τη λιτότητα».

Επίσης, σε ορισμένα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται, ότι «σε όλη την Ευρώπη, ευρωσκεπτιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές, ενισχύοντας τα ποσοστά τους λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων».

Αναφορά γίνεται και στην εκλογή του «πρώτου αριστερού» κυβερνήτη (περιφερειάρχη) της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, της Ρένας Δούρου, προβάλλοντας το σημείο της ομιλίας της, ότι «αυτή η νίκη είναι μια νίκη για τους άνεργους πολίτες, για τους συνταξιούχους».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στις χθεσινές εκλογές, τονίζει, ότι «το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο με αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά». Στη συνέχεια, προβάλλεται η αναφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «αυτοί που επιχείρησαν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα απέτυχαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες αστάθειας, αβεβαιότητας και πολιτικής ακυβερνησίας».

Όπως και σε άλλα δημοσιεύματα, δίνεται μεγάλη έμφαση στο γεγονός, ότι στην τρίτη θέση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, το «εθνικιστικό» και «ακροδεξιό» αυτό κόμμα, του οποίου ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή, κατηγορούμενοι για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

CNN: Ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης

Την υποστήριξη της Ελλάδας στο αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που η Ευρώπη κινείται προς τη δεξιά, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, υπογραμμίζοντας ότι κατέλαβε την πρώτη θέση στις χθεσινές ευρωεκλογές με 27% των ψήφων και εκτιμάται πως βρίσκεται τέσσερις μονάδες μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα στην Ελλάδα βρίσκεται σε «έντονη αντίθεση» με τη «δραματική αύξηση» των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και του UKIP στη Μεγάλη Βρετανία, τα δύο «ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα».

Όπως σημειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σχεδόν τριπλάσιες ψήφους από το «ακροδεξιό κόμμα» Χρυσή Αυγή, η οποία κέρδισε σχεδόν το 10 %, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη λειτουργία μιας «εγκληματικής οργάνωσης».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει προχωρήσει σ’ ένα σημαντικό βήμα για το τέλος των καταστροφικών πολιτικών της λιτότητας και για την επιστροφή της δημοκρατίας» και ότι «οι πολίτες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τις πολιτικές της λιτότητας».

Επίσης, προβάλλεται η αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι «το μήνυμα είναι πως η καταστροφική πολιτική λιτότητας πρέπει να τερματιστεί . Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επενδύσουν στη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη» και «το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη» και ότι το κόμμα του «θα ζητήσει πρόωρες εκλογές».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην 6χρονη ύφεση, στα μέτρα λιτότητας, στις δανειακές συμβάσεις και στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν πως «είναι σκληρή», υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει το «υψηλότερο ποσοστό» στην ευρωζώνη…