Έδωσαν το όνομα του Καποδίστρια στη μεγάλη αίθουσα του ΥΠΕΞ-Θα τρίζουν τα κόκαλά του!

Loading...


Μονάχα η φράση του σοφού λαού «θα τρίζουν τα κόκαλά του» ταιριάζει στην σημερινή απόφαση να δωθεί το όνομα του πρώτη κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών. Τον τίμησαν ποιοι;;; Αυτοί που έχουν χάσει εδώ και καιρό την έξωθεν καλή μαρτυρία και που ασφαλώς δεν του μοιάζουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι!  

Αυτό συνέβη σήμερα στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτειακού ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας και 150 ετών από το θάνατο του Ελβετού Φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδου.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ονομάτισε σήμερα τη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών ως «αίθουσα Καποδίστρια» και στη συνέχεια παρουσίασε φιλοτελική έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, και μίλησαν ο πρεσβευτής της Ελβετίας, Λορέντζο Αμπέρ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κ. Μελαχρινός και ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας Γεράσιμος Νοταράς. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο Καποδίστριας ταυτίστηκε με την πρώτη μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, ζήτημα που παραμένει -όπως είπε- επίκαιρο μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν καταφέραμε -υποστήριξε- ως κοινωνία και έθνος, να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πλαίσιο για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κοινωνικό κράτος δικαίου με ευρωπαϊκές αντιλήψεις.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο του Εϋνάρδου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία του νεοελληνικού κράτους που γεννήθηκε με βαρύ χρέος λόγω των «δανείων της ανεξαρτησίας» και τις πρωτοβουλίες του για την ίδρυση της ομώνυμης τράπεζας («Εϋνάρδου») και, αργότερα, της Εθνικής. Το κίνημα του ελβετικού φιλελληνισμού απετέλεσε μια ιδιαίτερη έκφραση του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ενώ και σήμερα χρειάζεται η ανάπτυξη ενός νέου φιλελληνισμού, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να σπάσουν τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα της κρίσης και να γίνει λόγος για την Ελλάδα που υπερβαίνει την κρίση.

 Ετικέτες