Πού βρέθηκε τόση αθεία;

Loading...


του ιεροκήρυκος αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη

Καί βεβαίως ο όρκος απαγορεύεται από το Ευαγγέλιο (Ματθ. ε’ 34). Καί απαγορεύεται και δεν χρειάζεται. Απαγορεύεται, διότι χρησιμοποιούμε το όνομα του Κυρίου και Θεού ημών «επί ματαίω» (Εξόδ. κ’ 7). Αλλά και για άλλο λόγο απαγορεύεται. 

Δεν μπορεί άνθρωπος για ανθρώπινες υποθέσεις, για ανθρώ­πινες υποχρεώσεις, για ανθρώπινα συμφέροντα, για ανθρώπινες υποψίες, να επι­καλήται ως μάρτυρα τον Θεό! Ποτέ ο τέλειος Θεός δεν είναι δυνατόν (και μα­λιστα εκ των προτέρων) να βεβαιώνη ανθρώπινα πράγματα, που οπωσδήποτε έχουν τη σφραγίδα της ατελείας.

Ο Τέλειος θα βεβαιώνη ατέλειες ανθρώπινες; Αυτό είναι αδιανόητο. Καί επομένως όποιος ορκίζεται στο όνομα του Θεού, ακούσια τις περισσότερες φορές, κατεβάζει τον Θεό στα μέτρα του και στα… μούτρα του!
Καί πρακτικά δεν εξυπηρετεί βεβαίως ο όρκος. Με τον όρκο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αλήθεια και την τιμιότητα.
Ε, λοιπόν, οι πιστοί δεν χρειάζονται τον όρκο, διότι ούτως ή άλλως δεν έχουν σκοπό να πούν ψέματα. Γιά δε τους αθώους είναι επίσης άχρηστος, αφού και χίλιους όρκους να πάρουν, δεν δεσμεύονται από κάτι, δεν έχουν φρένο στην ατιμία και στο ψέμα! Απλώς με τον όρκο τους καθιστούμε και επιόρκους!
Όσοι πάντως αρνήθηκαν στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή τον θρη­σκευτικό όρκο ενώπιον του Θεού και του λειτουργού της Εκκλησίας, Αρχιε­πισκόπου ή εκπροσώπου ιερέως, είναι βέβαιο, ότι δεν κινήθηκαν από ευσεβή ελατήρια.
Απλό το ερώτημα: Όσοι δεν ωρκίσθηκαν επί του Ευαγγελίου, το έκαναν διότι σέβονται το Ευαγγέλιο που απαγορεύει τον όρκο, ή το έκαναν επειδή είναι δεδηλωμένοι άθεοι;
Ο πιστός δεν ορκίζεται στο Ευαγγέλιο από σεβασμό στον Θεό. Ο άθεος δεν ορκίζεται στο Ευαγγέλιο από άρνησι και ασέβεια προς τον Θεό. Ανεξιθρησκεία οπωσδήποτε υπάρχει (ακόμα) και στον τόπο μας. Η αθεία όμως δεν υπαγεται στην ανεξιθρησκεία. Ειδικά δε για τον τόπο μας, την Ορθόδοξο Ελλάδα, η α­θεία, όταν μάλιστα βρεθή και θρονιασμένη, αποτελεί ανοικτή απειλή για ο,τι πιο πολύτιμο έχει αυτόςο τόπος.
Υπαρχουν μερικά σύμβολα, που σηματοδοτούν την Πατρίδα μας. Τέτοιο ει­ναι ο Σταυρός. Σταυρωμένη η Πατρίδα για αιώνες, αναστήθηκε με τη δύναμι και τη χάρι της Εκκλησίας.

Ο Σταυρός είναι το σύμβολο της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Οι άθεοι, που ανέλαβαν το πηδάλιο του Ελληνικού σκαφους, δεν θε­λουν ούτε το Σταυρό τους να κάνουν. Πού θα το πάνε το σκάφος;
Οι πιστοί πάνω από τις οικονομικές υποσχέσεις και τις παροχολογίες, θέτουν τις ηθικές αξίες, την πίστι τους στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Τι ζητούν οι άθεοι, που ανέβηκαν εσχάτως στην έξουσία; Ν᾽ αντικατα­στήσουν το Σταυρό με το σφυροδρέπανο;
 Ετικέτες