ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ- Υπό τη βαριά σκιά της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με επίκεντρο την ιστορική Μονή του Αγίου στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.
Επιμέλεια: Κατερίνα Θεοχάρη
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ενημέρωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η εορτή πραγματοποιήθηκε με ολονύκτια αγρυπνία, λόγω της απειλής του μαινόμενου πολέμου στην περιοχή.
Η θεία Λειτουργία τελέστηκε σε κατανυκτικό κλίμα, με προεξάρχοντα τον Αρχιμανδρίτη π. Ονούφριο, ενώ συλλειτούργησαν ο ρωσόφωνος ιερέας π. Γεράσιμος και ο ιεροδιάκονος π. Πρόδρομος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, μοναχοί και λίγοι πιστοί από την περιοχή της Ιεριχούς παρέμειναν κοντά στη Μονή, αποδεικνύοντας τη ζωντανή πίστη ακόμη και σε καιρό κινδύνου.
Η ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, την Τρίτη 4/17 Μαρτίου 2026, η Εκκλησία εόρτασε τον Όσιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη, ο οποίος καταγόταν από τη Λυκία και αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο στους Αγίους Τόπους από τον 5ο αιώνα. Μετά από σύντομη πλάνη σε αιρετικούς κύκλους, επανήλθε στην Ορθόδοξη πίστη με τη βοήθεια του Αγίου Ευθυμίου και ίδρυσε τη μεγάλη Λαύρα κοντά στον Ιορδάνη.
Η Μονή του, που λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, αποτέλεσε πνευματικό φάρο για χιλιάδες μοναχούς, ενώ η ζωή του σημαδεύτηκε από θαυμαστά γεγονότα. Όπως σημειώνεται και από το Orthodox Times, η φετινή εορτή είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η αγρυπνία μέσα στη νύχτα, υπό τον φόβο των συγκρούσεων, ανέδειξε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας: ότι η πίστη δεν κάμπτεται ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ:
Την Τρίτην, 4ην/17ην Μαρτίου 2026 ,εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η μνήμη του οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του Ιορδανίτου.
Κατά την εορτήν αυτήν η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται ότι ο άγιος Γεράσιμος κατήγετο από την Λυκίαν της Μικράς Ασίας και προσήλθεν εις τα Ιεροσόλυμα το έτος 451 διά προσκύνησιν των Αγίων Τόπων και ησκήτευσεν εις αναχωρητήριον παρά την Νεκράν Θάλασσαν.
Διά μικρόν χρονικόν διάστημα παρεσύρθη υπό Μονοφυσιτικών κύκλων, τη βοηθεία όμως του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου απεσπάσθη εκ των αιρετικών κύκλων τούτων και ίδρυσε παρά τον Ιορδάνην ποταμόν περιφανεστάτην Λαύραν μετά Κοινοβίου καθοδηγών εν αυτή χιλιάδας μοναχών εις την εν Χριστώ μοναχικήν ζωήν. Ο βίος αυτού εσημειώθη διά θαυμασίων έργων. Το 473 ο Άγιος Σάββας εγκαταλείψας το σπήλαιον αυτού προσήλθε προς τον Άγιον Γεράσιμον διά μικρόν διάστημα.
Εκοιμήθη εν Κυρίω το έτος 475μ.Χ.
Η μνήμη αυτού εωρτάσθη εις την Ιεράν αυτού Μονήν, την λειτουργούσαν διά μέσου των αιώνων έως σήμερον εις την Δυτικήν όχθην του Ιορδάνου ποταμού δι’ ολονυκτίου θείας Λειτουργίας, λόγω της απειλής εκ του μαινομένου εισέτι πολέμου, τη επιμελεία και φιλοξενία του φιλέργου Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου.
Της θείας Λειτουργίας προεξήρξεν ο Ηγούμενος του Σαρανταρίου Αρχιμναδρίτης π. Ονούφριος, συλλειτουργούντος του Ρωσοφώνου Ιερέως π. Γερασίμου και του Ιεροδιακόνου π. Προδρόμου, ψάλλοντος έτι ασθενούντος του Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Χρυσοστόμου, τη βοηθεία του Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου και του μοναχού π. Αχιλλίου, τη συμμετοχή ικανού αριθμού μοναχών μοναζουσών, κατοίκων της περιοχής Ιεριχούς και ολίγων προσκυνητών συνδεδεμένων στενώς μετά της Μονής.






























