Αγία Γη: Από τη Βασιλική της Γεννήσεως, τον τόπο όπου η ιστορία συναντά την πίστη και η ελπίδα γεννιέται ξανά κάθε Χριστούγεννα, εκφωνήθηκε ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης, ενότητας και πνευματικής δέσμευσης για την προστασία της Αγίας Γης.
Επιμέλεια- Γιώργος Θεοχάρης
Η Βηθλεέμ, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο φόβου και ανασφάλειας λόγω των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, εόρτασε τη Γέννηση του Χριστού με λιτότητα, αλλά και με βαθιά συνείδηση της αποστολής της ως τόπος συμφιλίωσης.
Στο επίκεντρο των εορτασμών βρέθηκε ο Θεόφιλος Γ΄, ο οποίος προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας και της εόρτιας δεξίωσης στον Ναό της Γεννήσεως. Στον λόγο του υπογράμμισε ότι η ειρήνη που έχει ανάγκη η περιοχή δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδίωξη, αλλά πρωτίστως μια ηθική και πνευματική ευθύνη: δέσμευση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της θρησκευτικής ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των κατοίκων στην Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, τη Ναζαρέτ και σε κάθε γωνιά της Αγίας Γης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης στις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν στη Βασιλική της Γεννήσεως, τονίζοντας ότι η ανανεωμένη όψη του ναού αποτελεί σημείο θεϊκής φροντίδας και συλλογικής ευθύνης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν νέες εργασίες στο Σπήλαιο της Γεννήσεως, στο πλαίσιο της μακρόχρονης αποστολής για τη διατήρηση των ιερών προσκυνημάτων που αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της χριστιανικής παρουσίας.
Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «ανοιχτή και αιμορραγούσα πληγή στη συνείδηση του κόσμου». Περιέγραψε με συγκίνηση τις δοκιμασίες του άμαχου πληθυσμού, τις επιθέσεις σε χριστιανικούς ιερούς τόπους και ιδρύματα και την προσπάθεια της Εκκλησίας να παραμείνει δίπλα στους ανθρώπους, μετατρέποντας την προσευχή σε έμπρακτη αλληλεγγύη και ελπίδα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους διαρκείς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Χριστιανισμός στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, καθώς και στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, γεγονός που σκόρπισε θλίψη στο ποίμνιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ολοκληρώνοντας, από τη Βηθλεέμ –τον τόπο όπου αντήχησε πρώτη φορά το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη»– ο Πατριάρχης Θεόφιλος απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου για σοφία και υπευθυνότητα. Ευχήθηκε η Γέννηση του Χριστού να παραμείνει ζωντανό φως ελπίδας, ικανό να διασχίσει έναν κόσμο πληγωμένο, αλλά διψασμένο για ειρήνη, συμφιλίωση και αληθινή ανθρώπινη συνάντηση.



















