Πατριάρχης Θεόφιλος: Η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή πηγή της χριστιανικής πίστεως

Loading...


του Αριστείδη Βικέτου

Νέα σελίδα άνοιξε στις σχέσεις Εκκλησίας Κύπρου και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την ανασύσταση στην Λευκωσία της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στο νησί μας, η οποία ήταν ανενεργός από το 1974, γιατί η έδρα της ήταν στην Μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο Κουτσοβέντι. Η επισημοποίηση της νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών εορτάστηκε την περασμένη Κυριακή με τον εγκαινιασμό από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων , Θεόφιλο, και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο του ναού της Εξαρχίας , ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και στον Κύπριο Φιλούμενο από την Ορούντα, ο οποίος το 1980 βρήκε μαρτυρικό θάνατο στο Φρέαρ του Ιακώβ και εντάχθηκε στην χορεία των Αγίων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΡΟ» ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρεται στις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Εκκλησία Κύπρου, στα προβλήματα των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή.

Η Εκκλησία Ιεροσολύμων έχει άρρηκτους , αδελφικούς δεσμούς με την Εκκλησία Κύπρου, επισημαίνει ο Πατριάρχης Θεόφιλος και τονίζει : «Οι δύο Εκκλησίες έχουν κοινή αποστολική καταβολή , αλλά και κοινή πολιτισμική παράδοση Ο σκοπός και η σημασία της αποκαταστάσεως της Εξαρχίας στην Λευκωσία συμβάλλει στο να διατηρηθεί η υπάρχουσα κοινωνία ενότητας. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προσπαθεί, ώστε η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο εξ΄αιτίας της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, να μην προκαλέσει καινό στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Η ανασύσταση της Εξαρχίας στην Λευκωσία, αποτελεί προέκταση εκείνης , η οποία βρισκόταν στην Μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Επίσης, με την ανασύσταση της Εξαρχίας οι δύο Εκκλησίες μας θα συνεργάζονται καλύτερα και θα μπορέσουν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την ειρήνη και την δικαιοσύνη στην Μέση Ανατολή.

Εκτός από την Μονή Κουτσοβέντη , το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει και μετόχια σε άλλες περιοχές στα κατεχόμενα, που αποτελούν εκκλησιαστικά μνημεία, όπως ο Άγιος Γεώργιος Ρηγάτης, η Παναγία Αφέντρικα και η Παναγία Αψινθιώτισσα. Σε προηγούμενο ταξίδι του στην Κύπρο ο κ. Θεόφιλος πήγε για προσκύνημα στα μετόχια αυτά. Στην θέα τους ένιωσε πόνο ψυχής. «Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, γιατί αντελήφθηκα την δραματική εμπειρία, που βιώνουν οι εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες», μας είπε.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων , αναφέρει, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του. Ιδιαίτερα στην συνομιλία μας ο Πατριάρχης Θεόφιλος επεσήμανε:

*Υπάρχουν και προβλήματα, που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πολιτικών εξελίξεων.

*Στόχος μας είναι να διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο αναφορικά με την διατήρηση του υφισταμένου πολιτισμικού, θρησκευτικού και πολιτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα της Ιεράς Πόλεως των Ιεροσολύμων. Ο χαρακτήρας αυτός θα είχε εξολοκλήρου αλλοιωθεί, χωρίς την παρουσία του Πατριαρχείου.

*Το Πατριαρχείο κάνει ότι είναι δυνατό για την παραμονή του χριστιανικού στοιχείου. Τα πανάγια προσκυνήματα έχουν παγκοσμιότητα και ελκύουν το ενδιαφέρον χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων.

*Τα πανάγια προσκυνήματα αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για αυτούς, που ζουν στην Αγία Γη. Στα Ιεροσόλυμα οι χριστιανοί δεν κινδυνεύουν, όπως συμβαίνει στην Συρία και σε άλλες περιοχές.

*Στο Ισραήλ, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Ιορδανία υπάρχει αγαστή συμβίωση μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων. Στις περιοχές αυτές υπάρχει σεβασμός και θρησκευτική ελευθερία.