Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο

«Είναι πολυτέλεια η διχόνοια μεταξύ των εκκλησιών και μεταξύ των ανθρώπων», τόνισε χθες το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, υποδεχόμενος τον πνευματικό ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Τζάστιν Ουέλμπι, ενώνοντας τις φωνές τους για τη συμφιλίωση των λαών.

«Είμαστε μία μικρή γειτονιά, που όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε κάτω από τον Ήλιο της Δικαιοσύνης. Στους μετανάστες, στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους που δεν έχουν την κεφαλήν κλίναι, σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας και λέμε «ο Χριστός εν τω μέσω ημών» για να μας χαρίσει ειρήνη και αγάπη», ανέφερε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι.

Από την πλευρά του, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος έδωσε το δικό του μήνυμα, εκφράζοντας τη χαρά του για την υποδοχή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: «Εύχομαι η φιλία μεταξύ των εκκλησιών μας να αναπτύσσεται και να εμβαθύνεται και η αγάπη να γίνεται όλο και πιο αληθινή. Ο Πατέρας όλων μας να συνεχίσει να στηρίζει την εκκλησία για την ειρήνη στον κόσμο. Θεωρώ ότι πρέπει να αμυνόμαστε με την ειρήνη και όχι με όπλα».

Προσφέροντας μάλιστα στον Αγγλικανό θρησκευτικό ηγέτη το σύμβολο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ένα βιβλίο με την ιστορία της πρώτης καθέδρας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αλλά και το προσωπικό του μπαστούνι ως ένα συμβολικό δώρο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής με την Αγγλικανική Εκκλησία.

«Πολλοί Πατριάρχες έχουν επισκεφτεί την Αγγλικανική Εκκλησία», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος. Ο Φώτιος, ο Μελέτιος, ο Παρθένιος, έρχονταν στην Αγγλία σε κοινά συνέδρια με την Αγγλικανική Εκκλησία, με την οποία παραδοσιακά διατηρούνται φιλικές σχέσεις και την οποία ευχαρίστησε για δωρεά φαρμάκων στην Αφρική. «Την Αφρική, που αποτελεί το άλλο σημαντικό κοινό στοιχείο των δύο εκκλησιών: η αγάπη των δύο Εκκλησιών για την Αφρική, μία ήπειρο γεμάτη από ζωή, πίστη, φωτιά και πάθος για ό,τι κάνουν οι λαοί της, αλλά και γεμάτη πολέμους και τον κόσμο να υποφέρει από τα προβλήματά του», είπε.

«Αγγλικανοί και Ορθόδοξοι αγωνιζόμαστε ως αδελφές Εκκλησίες για να ξεπεραστούν τα δεινά των αφρικανικών λαών», τόνισε από την πλευρά του ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος, καταλήγοντας: «Κοινό μας στοιχείο είναι η αγάπη μας να υπηρετούμε τον άνθρωπο».

ΚΥΠΕ