Αντιοχείας Ιωάννης: Ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συμφιλίωσης και εθνικής αναγέννησης έστειλε από τη Δαμασκό ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης, μιλώντας για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας Συρίας» που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας.
Επιμέλεια- Γιάννης Παπανικολάου
Στο πρόσφατο κήρυγμά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας τόνισε ότι «Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί βαδίζουν μαζί, ως αδέλφια, στον δρόμο της ελπίδας και της ανοικοδόμησης».
«Αγαπητοί φίλοι, καθώς βρισκόμαστε σε πορεία προς μια νέα Συρία, μετά τις προσευχές και τις ευλογίες μας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι στη Συρία, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, χέρι-χέρι σαν μια οικογένεια, περπατάμε μαζί και εργαζόμαστε για να πετύχουμε αυτή τη “Συρία”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.
Συνάντηση με τον Υπουργό Πληροφοριών
Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα στην έδρα του Πατριαρχείου στη Δαμασκό, ο Πατριάρχης Ιωάννης δέχθηκε τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου τον Υπουργό Πληροφοριών Δρ. Χαμζά Αλ Μουσταφά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια περίοδο όπου η εικόνα κυριαρχεί, αλλά η αλήθεια συχνά αποσιωπάται.
Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι «ο λόγος έχει δύναμη να θεραπεύσει ή να διχάσει» και ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων και των κρατικών φορέων είναι να υπηρετούν την ειρήνη και την αλήθεια.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μουσταφά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη σταθερότητα και την εθνική ενότητα, προσθέτοντας πως «η Συρία χρειάζεται ενημέρωση που ενώνει και δεν διασπά».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας επικοινωνιακής στρατηγικής που επιδιώκει να προβάλει τη Συρία ως χώρα ειρήνης και συνύπαρξης μετά από χρόνια συγκρούσεων.
Ο ρόλος του Πατριαρχείου στην εθνική ανασυγκρότηση
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των κοινωνικών δεσμών, ιδίως στις περιοχές όπου οι πόλεμοι άφησαν πίσω τους πληγές και ερείπια. Ο Πατριάρχης Ιωάννης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι πολιτική, αλλά πνευματική και ανθρωπιστική· στόχος της είναι να «ενώνει, να παρηγορεί και να ανοικοδομεί».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η νέα Συρία θα θεμελιωθεί πάνω στη συνεργασία όλων των παιδιών της. Όχι σε διαχωρισμούς, αλλά σε κοινό όραμα».
Η φράση αυτή έγινε σύνθημα στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του Πατριάρχη ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικών θρησκειών, στις φτωχογειτονιές της Δαμασκού.
Η διεθνής διάσταση της ειρήνης
Η UNESCO έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σημασία του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλουραλισμού στη Συρία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «λίκνο συνύπαρξης και διαλόγου». Παράλληλα, η United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) συνεχίζει τις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, με έμφαση στην προστασία των μειονοτήτων και στην ανοικοδόμηση των εκκλησιαστικών και μουσουλμανικών μνημείων που υπέστησαν ζημιές.
Σε αυτή τη γραμμή, ο Πατριάρχης Αντιοχείας συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς και εκκλησιαστικά ιδρύματα, προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες για τα σχολεία, τα ορφανοτροφεία και τα νοσοκομεία της περιοχής.
Ο διάλογος των θρησκειών
Ο Πατριάρχης Ιωάννης αναφέρθηκε και στον θρησκευτικό διάλογο μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τονίζοντας ότι «οι διαφορές δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, αλλά γέφυρα κατανόησης».
Επισήμανε ότι η Αντιοχειανή Εκκλησία εργάζεται διαρκώς για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και για την υπεράσπιση των αδυνάτων, ανεξαρτήτως θρησκείας.
Ο Πατριάρχης κάλεσε όλες τις πνευματικές αρχές της Μέσης Ανατολής να στηρίξουν μια κοινή προσπάθεια συμφιλίωσης, «ώστε η πίστη να γίνει πηγή ζωής, όχι αιτία διαμάχης».
Ελπίδα μέσα από τα ερείπια
Η Δαμασκός, αν και φέρει ακόμη τα σημάδια των συγκρούσεων, ζει ξανά στιγμές αναγέννησης. Οι δρόμοι φωτίζονται, τα σχολεία ανοίγουν, οι οικογένειες επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ο Πατριάρχης Ιωάννης δεν κρύβει τη συγκίνησή του όταν βλέπει νέους ανθρώπους να συμμετέχουν εθελοντικά σε έργα ανοικοδόμησης και φιλανθρωπίας.
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία που μετέδωσε η SANA – Syrian Arab News Agency, «η ειρήνη δεν επιβάλλεται, οικοδομείται. Και η ελπίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι καθήκον».
Το μήνυμα του Πατριάρχη
Κλείνοντας το κήρυγμά του, ο Πατριάρχης Αντιοχείας απηύθυνε θερμή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας να στηρίξει τον λαό της Συρίας στην πορεία του προς τη συμφιλίωση και την κοινωνική ανασυγκρότηση.
«Θέλουμε μια νέα Συρία, όπου η ζωή θα είναι ιερή, η αξιοπρέπεια θα τιμάται και η ελευθερία θα ανήκει σε όλους. Είμαστε ένας λαός, μία ψυχή, μία ελπίδα», τόνισε, προκαλώντας συγκίνηση στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον περίβολο του Πατριαρχείου.
Η φωνή του Πατριάρχη Ιωάννη αντηχεί σήμερα πέρα από τα σύνορα της χώρας του· είναι το μήνυμα μιας Ορθοδοξίας που δεν φοβάται τον διάλογο, που πιστεύει στη συμφιλίωση και που στέκεται αδιάκοπα δίπλα στον άνθρωπο.
Η πορεία προς τη «νέα Συρία» δεν είναι απλώς πολιτική· είναι πνευματική, ανθρώπινη και βαθιά θεολογική — ένα όραμα που ξεκινά από τη Δαμασκό και απλώνεται σε όλη την Ανατολή, ως φως ειρήνης και μαρτυρία αγάπης για όλον τον κόσμο.



















