Mε Αγιορείτικη κουρά ο νέος πατριάρχης Αντιοχείας

Toυ Γιώργου Θεοχάρη

Ο νέος Πατριάρχης  Αντιοχείας, κ. Ιωάννης, εκάρη μοναχός από τον ηγούμενο της  Αγιορείτικης Μονής Αγίου Παύλου, Αρχιμανδρίτη Παρθένιο, κατά τα έτη  της παραμονής του  στο μοναστήρι το 1980-3, σύμφωνα με πληροφορίες του ”Αγιορείτικου Βήματος”.

Κατά τα δυο έτη της παραμονή  του στην  Ιερά Μονή διδάχτηκε την Αγιορείτικη μοναχική ζωή, την τάξη και το τυπικό της Αθωνικής Πολιτείας.

Στη Θεσσαλονίκη κατά τη παραμονή του μαθήτευσε στον μητροπολίτη Τιρολόης,. Κ. Παντελεήμονα , μέχρι πρότεινος ηγούμενος της  Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων.
Ο μητροπολίτης Τυρολόης, κ. Παντελεήμων, υπήρξε και καθηγητής στη σχολή του  Μπαλαμάντ στο Λίβανο και όταν λόγω του πολέμου έκλεισε η σχολή  το 1978 οι  σπουδαστές μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου συνέχισαν τις σπουδές τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η μαθητεία του νέου πατριάρχη στο Άγιο όρος αποδεικνύει τη μεγίστη σημασία και επιρροή που εχει ο Αγιορείτικος μοναχισμός σε κληρικούς των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών .


Ποιός είναι ο νέος Πατριάρχης

Ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.Ιωάννης γεννήθηκε το 1955 στη Λατάκεια της Συρίας.

Παρακολούθησε ένα δημόσιο σχολείο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Λατάκια Teshreen, με  πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπουργείο της νεολαίας με αντικείμενο τον τομέα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της βυζαντινής μουσικής.

Ως νεαρός οπαδός, εργάστηκε πιστά με την εκκλησία του. Η δουλειά του απέδωσε καρπούς και ίδρυσε επίσης μια σχολή βυζαντινής μουσικής.

Το 1978 ολοκλήρωσε τις θεολογικές σπουδές του στη σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, στο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ. Το 1983 αποφοίτησε με υψηλούς επαίνους  στην εξειδικευμένη λειτουργία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Ο τίτλος της διατριβής του, δόθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά: «Η υπηρεσία του Αγίου Βαπτίσματος:. Μια ιστορική, θεολογική και λειτουργική μελέτη»

Παράλληλα με τη διατριβή του ο Σεβασμιώτατος απέκτησε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής στη σχολή της Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Θεσσαλονίκη.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1979 και ιερέας το 1983, στην υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής στη Λατάκια.

Από το 1981, δίδαξε ειδική λειτουργία στη Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο  Ινστιτούτο Θεολογίας στο Μπαλαμάντ. Κατά τα έτη 1988 έως 1991 και 2001 – 2005 υπηρέτησε ως πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεολογίας.

Επιπλέον, μεταξύ 1993 – 2005 διορίστηκε ως ηγούμενος του Αγίου Γεωργίου, Al Humayrah  στην πατριαρχική μονή στη Συρία, όπου ίδρυσε μια θρησκευτική κοινότητα και ένα σχολείο για την πνευματική μελέτη. Κατά τα έτη 1993 – 2005 ήταν και ηγούμενος της μονής της Παναγίας του Λιβάνου.

Το 1995 η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας Επίσκοπο Πύργου, μια περιοχή που ονομάζεται στα αραβικά Wadi An-Nasara ή Al-Hosn. Υπηρέτησε εκεί μέχρι το 2008, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Εκτός από την ποιμαντική διακονία του σε αυτές τις περιοχές είχε εμπλακεί και σε ορισμένες διεθνείς δραστηριότητες της οικουμενικής εκκλησίας σττο χώρο του χριστιανισμού και κυρίως της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Κύπρος, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία. Είναι επίσης ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων για την θεολογία, την εκπαίδευση, τη μουσική και τη λειτουργία.

Επίσης, δημοσίευσε μια σειρά από λειτουργικές μελέτες και από αυτόν αναθεωρήθηκαν τα γραμμένα στην αραβική γλώσσα λειτουργικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ειδικά λειτουργικά έργα των ιερέων, Αρχιεπίσκοπων, αλλά και διακόνων. Επιπλέον, μετέφρασε και έγραψε πολλά άρθρα και έδωσε πολλές διαλέξεις σε διάφορες ενορίες, πανεπιστήμια και ιδρύματα.