ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ: Στο επίκεντρο νέας δημόσιας αντιπαράθεσης βρίσκεται η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, έπειτα από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του Μητροπολίτη Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθοδίου, από την επικεφαλής γνωστής ΜΚΟ της χώρας, κυρία Σβετλάνα Πάγιοβιτς Μούσοβιτς.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Σερβίας καταγγέλλει ότι η ενέργεια αυτή συνιστά πολιτικά υποκινούμενη δίωξη, καθώς βασίζεται σε δημόσιο κήρυγμά του που εκφωνήθηκε εντός ναού, κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Όπως τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, «τα ποιμαντικά κηρύγματα πλέον ερμηνεύονται και λογοκρίνονται από αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».
Ο κ. Μεθόδιος κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια φίμωσης της Εκκλησίας, που όπως υποστηρίζει, έρχεται ως συνέχεια παλαιότερων παρόμοιων περιστατικών, όπου πολιτικές ή ΜΚΟ οργανώσεις χρησιμοποιούν τη νομοθεσία για να πιέσουν την εκκλησιαστική ελευθερία.
Σύμφωνα με την ίδια την καταγγέλλουσα, το κήρυγμα περιλάμβανε θρησκευτικά φορτισμένες εκφράσεις που –κατά την κρίση της– «ενίσχυαν τον διαχωρισμό μεταξύ εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών κοινοτήτων». Η ίδια προσέφυγε στον Εισαγγελέα, θεωρώντας ότι ο λόγος του Ιεράρχη παραβιάζει τη νομική πρόβλεψη για προώθηση μισαλλοδοξίας.
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης τονίζει πως ουδέποτε εξέφρασε εχθρότητα κατά προσώπων ή κοινοτήτων, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία έχει καθήκον να προειδοποιεί πνευματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ποινικά κολάσιμη πράξη.
Θέμα ελευθερίας έκφρασης και θρησκευτικής ταυτότητας
Η υπόθεση προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη του Μαυροβουνίου, αλλά και ευρύτερα στη Σερβία και στους κύκλους του Πατριαρχείου. Πολλοί πιστοί κάνουν λόγο για πολιτικά ενορχηστρωμένη στοχοποίηση της Σερβικής Εκκλησίας, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει ιστορική ένταση γύρω από ζητήματα ταυτότητας, εθνικότητας και δικαιοδοσίας.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε επίσημη ανακοίνωσή της, υπερασπίζεται πλήρως τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και ζητεί σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου και τις διεθνείς συνθήκες.
«Ενθαρρύνεται η λογοκρισία στο ευρύ κοινό, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα και είναι ασυμβίβαστο με το δημοκρατικό πολίτευμα», επισημαίνει ο ίδιος ο Μητροπολίτης στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «η στοχοποίηση ενός ποιμαντικού λόγου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Αντιδράσεις και από θεσμικούς κύκλους
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει και θρησκευτικές ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αναμένονται και επίσημες παρεμβάσεις από την πλευρά της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Η κοινωνία του Μαυροβουνίου παρακολουθεί με ένταση τις εξελίξεις, καθώς το θέμα αγγίζει ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ κράτους, ΜΚΟ και Εκκλησίας, σε μία περίοδο που οι εθνικές ταυτότητες επανέρχονται με έμφαση στον δημόσιο διάλογο.