ΑΜΜΑΝ: Η συνάντηση των τριών Προκαθημένων στο Αμμάν—γεγονός υψηλού συμβολισμού για τον σύγχρονο εκκλησιαστικό χάρτη—πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, στη διοικητική έδρα της Αρχιεπισκοπής Κυριακουπόλεως.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η κοινή τους παρουσία στην Ιορδανία εντάσσεται στο πλαίσιο συνεδρίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στα Βαλκάνια, με θεσμική στήριξη και καταγραφή στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, αναδεικνύοντας τη χώρα ως κέντρο συνάντησης πνευματικών ηγετών.
Από την έναρξη των συνομιλιών, όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική πηγή συνδεδεμένη με τον Πατριαρχικό Θρόνο Ιεροσολύμων, βασικό αντικείμενο ήταν η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε περίοδο ασταθών διεθνών εξελίξεων. Η παρουσία τριών παλαιφάτων Εκκλησιών στο ίδιο τραπέζι εκλήφθηκε ως σημείο ουσιαστικής σύμπλευσης, με έμφαση στη διατήρηση της ειρήνης, στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Επίσκεψη στο Βασιλικό Παλάτι – Κεντρική παρέμβαση για τη Γάζα
Οι τρεις Πατριάρχες είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, ο οποίος ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ιστορική ευθύνη της δυναστείας των Χασεμιτών επί των ιερών τόπων στους Αγίους Τόπους. Σύμφωνα με θεσμικές αναφορές που καταγράφονται και στο Royal Hashemite Court, ο Βασιλιάς μετέφερε την ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης:
• για προστασία των προσκυνηματικών χώρων,
• για συνέχιση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα,
• για επιμονή στην παύση εχθροπραξιών.
Στις συζητήσεις τέθηκε επιπλέον η ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Δυτική Όχθη, όπου οι θρησκευτικές κοινότητες βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο από την επέκταση συγκρούσεων.
«Εκκλησία σε διακονία ειρήνης» – Το μήνυμα των τριών Προκαθημένων
Η κοινή γραμμή των Πατριαρχών βασίστηκε σε τρεις θεμελιώδεις άξονες:
1. Στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή
2. Διασφάλιση πρόσβασης στους προσκυνηματικούς τόπους
3. Προώθηση διαλόγου με όλες τις θρησκευτικές πλευρές
Σύμφωνα με κύκλους που παρακολούθησαν τις διμερείς συναντήσεις, οι Προκαθήμενοι συμφώνησαν ότι ο σημερινός ρόλος της Ορθοδοξίας δεν περιορίζεται στη θεσμική παρουσία, αλλά αναδεικνύεται ως μέσο ειρήνευσης και κοινωνικής συνοχής.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας φέρεται να υπογράμμισε το δικαίωμα όλων των πιστών να ασκούν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επανέφερε το ζήτημα προστασίας των προσκυνηματικών σταθερών έναντι πιέσεων. Ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στον διαθρησκειακό ρόλο των Βαλκανίων ως διαύλου επικοινωνίας Ανατολής–Δύσης.
Ενδιαφέρον για νέες πρωτοβουλίες
Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν με επιδιωκόμενη σύσταση συντονιστικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικές εντάσεις. Η συζήτηση για τον ανθρωπιστικό ρόλο των Εκκλησιών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα επανέλθει, σύμφωνα με διπλωματική εκτίμηση, σε νέα συνεδριακή μορφή στις αρχές του 2026.
Το Αμμάν, ως κόμβος πνευματικών συναντήσεων, αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά σε πλαίσιο διαλόγου και συνεννόησης. Οι τρεις Πατριάρχες αποχώρησαν με κοινό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, ανανεώνοντας την παρουσία τους σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η Εκκλησία καλείται να αποτελέσει, όχι θεατή, αλλά ενεργό συνομιλητή των εξελίξεων.

Πηγή φωτογραφιών: spc.rs



















