ΧΑΛΕΠΙ: Μια συνάντηση που προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και σκεπτικισμό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Μαΐου στο Παλάτι Φιλοξενίας στο Χαλέπι, ανάμεσα στον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμέτ Αλ Σάρα, και τους ηγέτες των Χριστιανικών Εκκλησιών της περιοχής.
Ρεπορτάζ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αν και ο διάλογος χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής και σε θετικό κλίμα», δεν ήταν λίγοι όσοι διατύπωσαν επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του νέου καθεστώτος απέναντι στις χριστιανικές κοινότητες που υπέστησαν βάναυσες επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Στο τραπέζι του διαλόγου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Εφραίμ, ο Περιφερειάρχης Χαλεπίου, αλλά και ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Ασφάλειας. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου εθνικού διαλόγου μετά την ανατροπή του Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτέλεσε την πρώτη ανοιχτή επικοινωνία της νέας ηγεσίας με τους Χριστιανούς της Συρίας.
Ο Πρόεδρος Αλ Σάρα υποστήριξε ότι στόχος του είναι η οικοδόμηση μιας Συρίας χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες. Ωστόσο, όπως σχολιάστηκε σε εκκλησιαστικούς κύκλους, δεν δόθηκαν σαφείς εγγυήσεις για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες, που είχαν γίνει στόχος ακραίων ισλαμιστών στο παρελθόν.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει εκφράσει δημόσια ανησυχίες για τον ρόλο που θα έχει η Εκκλησία στο νέο Σύνταγμα της Συρίας, ζητώντας την πλήρη θεσμική αναγνώριση της παρουσίας των Χριστιανών στην κοινωνία. Παρόμοιες θέσεις έχει και το Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, το οποίο έχει ζητήσει διεθνείς εγγυήσεις για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η παρουσία του Αλ Σάρα στο Χαλέπι συνοδεύτηκε από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή παραμένει ασταθής. Οι χριστιανικές κοινότητες αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρές προκλήσεις, τόσο σε επίπεδο επιβίωσης όσο και θεσμικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους.
Παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι οι υποσχέσεις του νέου καθεστώτος θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Το βαρύ παρελθόν, η απουσία σταθερών θεσμών και η ελλιπής εκπροσώπηση στις διαβουλεύσεις αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα – ειδικά για έναν πληθυσμό που φθίνει και φοβάται πως θα παραμείνει στο περιθώριο της επόμενης μέρας.
Φωτογραφία: Ecumenical News