Εορτή και πανήγυρις του γηγενή Αγίου Βησσαρίωνα στη νότια Βουλγαρία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στη νοτιότερη πόλη της Βουλγαρίας Σμόλιαν, (*) εκείθεν των Ελληνικών συνόρων, απέναντι από την Ξάνθη, τιμήθηκε προχθές 29 Ιουλίου, η μνήμη του διατελέσαντος, προ 3,5 αιώνων, επισκόπου Σμόλιανης, γηγενή ιερομάρτυρα Αγίου Βησσαρίωνα του νέου, του επονομαζόμενου “προστάτη της Ροδόπης” ( покровител на Родопите).

Του Θωμά Αναστασιάδη

Με την ευλογία του επιχώριου Σεβ/του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ.Νικολάου, την παραμονή της εορτής ο συνώνυμος, επίσης, Επίσκοπος Σμόλιανης {Смоленски} κ.Βησσαρίων, πραγματοποίησε Πανηγυρικό Εσπερινό με αρτοκλασία, στο νεόδμητο ναό αφιερωμένο στον τιμώμενο Άγιο Βησσαρίωνα. Η εκκλησία είναι η μεγαλύτερη της νότιας Βουλγαρίας, και εγκαινιάστηκε πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2006.
Το πρωί της εορτής τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, όπου προέστη ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως κ.Αρσένιος, συνιερουργούντος του άγοντος τα ονομαστήριά του Θεοφ/του κ.Βησσαρίωνα. Μαζί τους έλαβε μέρος πλειάδα ρασοφόρων της ευρύτερης περιοχής. Έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Φιλιππούπολης “άγιος Απόστολος Έρμάς” υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ.Γεωργίου Ράντεφ.

Στην λειτουργία παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης της περιοχής Σμόλιαν κ.Στέφανος Sabrutev, ο δήμαρχος κ.Νικόλαος Melemov, ο διοικητής του 101ου Συντάγματος των Αλπινιστών Συντ/ρχης κ.Δημήτριος, οι ευεργέτες κ.Θεόδωρος Batkov και η κ. Zdravka Batkova, καθώς και δεκάδες λαϊκοί.
Τον Θ.Λόγο κήρυξε ο Βικάριος του Μητροπολίτη κ.Νικολάου θεοφ/τος κ.Αρσένιος, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στην μαρτυρική θυσία του τιμώμενου Αγ.Βησσαρίωνα. Όταν οι Τούρκοι της Οθωμανικής κυριαρχίας καταδίωκαν και βασάνιζαν τους χριστιανούς, οι άνθρωποι, για να σωθούν, κατέφυγαν το 1669 στα όρη και βουνά της περιοχής. Ο Άγιος τους ακολούθησε για να είναι κοντά στο ποίμνιό του. Τον επόμενο χρόνο τον συνέλαβαν κι επειδή δεν αλλαξοπίστησε τον βασάνισαν φρικτά, μέχρι που έκοβαν κομμάτια από την σάρκα του, έως την θυσιαστική τελευτή του.
Στο τέλος η πνευματική γιορτή ολοκληρώθηκε, όταν ο πρωτοδιάκος π.Ηλιανός, εκ μέρους του ιερατείου, μετέφερε τις ευχές τους στον εορτάζοντα επίσκοπο κ.Βησσαρίωνα.

. (*) Η πολη Σμόλιαν είναι χιονοδρομικό κέντρο στο νότιο άκρο της Βουλγαρίας.