Αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

: Με επίσημη ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντιδρά στην απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας να δημιουργήσει Εξαρχία στα όρια της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, εκφράζοντας την θλίψη του για την Συνοδική αυτή απόφαση.

Μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση ενημερώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Συνόδου του Πατριαρχείου οπότε και θα ανακοινωθούν οι επίσημες αντιδράσεις.

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι το Πατριαρχείο της Αλέξάνδρειας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον στο ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας:
Τό παλαίφατο Πατριαρχείο τής Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη γιά τή συνοδική απόφαση τού Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στά κανονικά όρια τής δικαιοδοσίας τής Παλαίφατης Εκκλησίας τής Αλεξανδρείας, μιά απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω τών εορτών τής Χριστού Γεννήσεως καί τής θείας Επιφανείας, κατά τίς οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς τής Ειρήνης Χριστός.

Τό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θά συνεχίσει νά επιτελεί τό ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στό εμπιστευθέν υπό τού Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στίς πνευματικές παρακαταθήκες τών μεγάλων Ελλήνων Πατέρων τής Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τόν σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη τήν σφραγίδα στήν Ορθόδοξη Θεολογία καί Εκκλησία.

Η απόφαση τού Πατριαρχείου Ρωσίας, θά συζητηθεί σέ επικείμενη συνεδρία τής Συνόδου τού ημετέρου Πατριαρχείου, οπότε καί θά ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Εν τοίς Πατριαρχείοις, τή 30η Δεκεμβρίου 2021

Εκ τής Αρχιγραμματείας τής Αγίας καί Ιεράς Συνόδου

Χθες ωστόσο η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας δια στόματος Λεγκόιντα, δημιούργησε αμέσως πεδίο αντιπαραθέσεων και ερωτηματικών αφού έφερε την Ρωσική Εκκλησία αντιμέτωπη, με το δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, μετά την απόφασή της να δημιουργήσει Εξαρχία στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, όπως αναφέραμε σε δημοσίευμά μας , κατά την συνεδρίαση της την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής.

Με αυτό τον τρόπο έβαλε τα θεμέλια να δημιουργήσει την Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής αποτελούμενη από Επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής, όπως αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, ο αριθμός των κληρικών που προσχώρησαν δεν είναι ακόμα ακριβής και πρόκειται για κληρικούς που είτε έχουν καθεραιθεί στο παρελθόν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είτε για δικούς τους λόγους είναι δυσαρεστημένοι και δεν επιθυμούν να ανήκουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την ίδια στιγμή βέβαια το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοινώνει ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον 100 ενορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ζήτησαν να ενταχθούν στη Ρωσική Εκκλησία και θεώρησε αδύνατο να μην τους δεχθεί.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι πρόκειται για σπασμωδική κίνηση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική ορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ερεβάν και Αρμενίας κ. Λεωνίδας με τον τίτλο του «Κλίνσκι», ενώ παραμένει προσωρινά στην διοίκηση της Αρχιεπίσκοπής του.

Η είδηση της δημιουργίας Εξαρχίας στην Αφρική από την Ρωσική Εκκλησία γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο ενώ πρόσφατα ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία δημιουργήθηκε χάσμα λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.