Φιλάρετος: Μου προτάθηκε να τεθώ επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Μόσχας

Loading...


Σημαντικές οι αναφορές που έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο «Πατριάρχης» Κιέβου Φιλάρετος, ο οποίος πάντως δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη επίσημη Εκκλησία. Ο κ. Φιλάρετος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μου έκαναν πρόταση να τεθώ επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας»!!!

Κατά τον κ. Φιλάρετο το πιο σημαντικό είναι η Ουκρανία  να έχει τη δική της εκκλησία. «Από τη στιγμή που η Ουκρανία αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, τότε και η Εκκλησία πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Η Ελλάδα έχει εκκλησία, η Βουλγαρία έχει τη δική της εκκλησία, η Ρουμανία, η Γεωργία, η Σερβία, ακόμη και η Πολωνία ή η Τσεχική Δημοκρατία που είναι μια χούφτα Ορθοδόξων πιστών, αλλά έχουν εκκλησία αυτοκέφαλη, δηλαδή ανεξάρτητη».

Ιδιαιτέρως σηματική πάντως ήταν η αποκάλυψη που έκανε σχετικά με την προσέγγιση από το Πατριαρχείο Μόσχας. Σύμφωνα με τον κ. Φιλάρετο μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου δεν είχε κάποια προσφορά να ηγηθεί της ουκρανικής εκκλησίας αλλά παλιότερα όταν ήταν ζωντανός, βρέθηκε στη Μόσχα όπου του προτάθηκε να ηγηθεί του συνόλου της Ουκρανικής Εκκλησίας αλλά υπό την αιγίδα της Μόσχας. «Είπα ότι δεν θα συμφωνήσω ποτέ. Όσο υπάρχει ουκρανικό κράτος, θα πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη εκκλησία» σχολίασε.
Χαρακτήρισε ψέμα όσα ισχυρίζονται μερικοί ότι πήγε στη Μόσχα για την εξουσία, ενώ τέλος τόνισε πως το ποίμνιο του «Πατριαρχείου» του Κιέβου είναι 15 εκατομμύρια ενώ του υπαγόμενου στη Μόσχα  10. Ετικέτες