Το συμπέρασμα της Πανορθόδοξου από τα 12 σημεία (BINTEO)

Loading...


Τα συμπεράσματα από τις εργασίες της Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο μήνυμα που αναγνώστηκε στο Συλλείτουργο των Προκαθημένων στα Χανιά – Ποιές είναι οι θέσεις των Εκκλησιών στα σημερινά κοινωνικά θέματα.

Οι τελικές θέσεις στα θέματα που συνοπτικά αφορούν στα εξής:

-Διακηρύσσεται η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας
-Η Εκκλησία δίδει ιδαίτερο βάρος στον διάλογο με τους ετερόδοξους Χριστιανούς
-Οι εκρήξεις φονταμενταλισμού που παρατηρούνται στους κόλπους διαφόρων θρησκειών αποτελούν έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητος.
-Η σύγχρονη εκκοσμίκευση επιδιώκει την αυτονόμηση του ανθρώπου από τον Χριστό και την πνευματική επιρροή της Εκκλησίας, την οποία ταυτίζει αυθαιρέτως με τον συντηρητισμό.
-Στη σύγχρονη προσέγγιση του γάμου, η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί την ακατάλυτη αγαπητική σχέση ανδρός και γυναικός «μυστήριον μέγα … εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν».
-Ως προς το θέμα των σχέσεων της χριστιανικής πίστεως και των θετικών επιστημών, η Ορθόδοξος Εκκλησία αποφεύγει την κηδεμονία της επιστημονικής αναζητήσεως και δεν λαμβάνει θέση πάνω σε κάθε επιστημονικό ερώτημα.
-Η σημερινή οικολογική κρίση είναι προφανές ότι οφείλεται σε πνευματικά και ηθικά αίτια
-Απέναντι στην ισοπεδωτική και απρόσωπη ομογενοποίηση, η οποία προωθείται με ποικίλους τρόπους, η Ορθοδοξία διακηρύττει τον σεβασμό στην ιδιοπροσωπία ανθρώπων και λαών.
-Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική. Ο λόγος της παραμένει διακριτός αλλά και προφητικός, ως οφειλετική παρέμβαση υπέρ του ανθρώπου.
-Η Ορθόδοξος Εκκλησία απευθύνεται στους νέους, οι οποίοι αναζητούν πληρότητα ζωής γεμάτη ελευθερία, δικαιοσύνη, δημιουργία αλλά και αγάπη.

 

 tilegrafima.gr