Σχισματικοί Κιέβου: Αποτάσσεσαι την «Εξαρχία» στην Ελλάδα; Απεταξάμην!

Loading...


Σε κατάσταση μεγάλης σύγχυσης βρίσκονται οι σχισματικοί του Κιέβου. Από εκεί που διατυμπάνιζαν πως πλησιάζει η ώρα της….ενότητας, σε μικρό χρονικό διάστημα ήρθαν τα πανω κάτω. Η παραίτηση του «Εξάρχου» Χρυσόστομου στην Αθήνα άνοιξε για τα καλά τον ασκό του Αιόλου. Μετά τα γεγονότα της Αυστραλίας, που σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ αποτέλεσαν και την αφορμή για την αποχώρηση (ή απομάκρυνση) Χρυσόστομου το «Πατριαρχείο» επανέρχεται και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις ενορίες του στην Αυστραλία αδειάζοντας ουσιαστικά τον «Έξαρχο».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση Τύπου του μη αναγνωρισμένου από καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία «Πατριαρχείου» Κιέβου αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση σε αίτημα προς το Πατριαρχείο Κιέβου, με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Φιλάρετου, το Κέντρο Τύπου του Πατριαρχείου αναφέρει τα εξής:  Εκτός από τις ενορίες και τους κληρικούς στην Αυστραλία, που προσδιορίζονται από την Ιερά Σύνοδο του UOC KP (Ψήφισμα №30, σχετικά με τη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2010), οι οποίες ανήκουν στο Πατριαρχείο Κιέβου, δεν υπάρχουν άλλες ενορίες και άλλοι κληρικοί που να ανήκουν στην δικαιοδοσία και να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Κιέβου». 

Αποτάσσεσαι την «Εξαρχία» στην Ελλάδα; Απεταξάμην! 

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά το θέμα που ανέδειξε το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ λάβαμε το παρακάτω μήνυμα  από την «Εξαρχία»

«Επιβεβλημένη Διευκρίνηση της Πατριαρχικής Εξαρχίας εν Ελλάδι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Κιέβου και που αφορά τις Ενορίες και τις Κοινότητες του Πατριαρχείου Κιέβου στην Αυστραλία.
Στην εν λόγω ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται και η Ορθόδοξη Κοινότητα του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω εις το Σύδνεϋ της Αυστραλίας , με τον Εφημέριο Αυτής , Πρωτοπρεσβύτερο π.Σάββα Πιζάνια ο οποίος εχειροθετήθει υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αζοφικής Χερσονήσου κ. Χρυσοστόμου την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2015, με κανονική άδεια του Πατριάρχη ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ και αφού υπήρξε σχετική, πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του Πατριαρχείου Κιέβου για το Βιογραφικό του π.Σάββα Πιζάνια και το αίτημα του να ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η απόφαση πάρθηκε σύμφωνα με το εδάφιο 7, της υπ αριθμόν 30, ανακοινώσεως της Συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κιέβου στις 13 Δεκ 2010 όπου σαφώς, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι :

«7. Στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Αυστραλίας συμπεριλαμβάνεται ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη της Adelaide, η ενορία του Αγίου Ανδρέου στην πόλη Brisbane και η Ενορία του Αγίου Βασιλείου στο New Castle. Η Σύνθεση αυτή μπορεί να τροποποιηθεί στην Αρχιερατική περιφέρεια της Αυστραλίας ένα υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες Ενορίες οι οποίες επιθυμούν να προσχωρήσουν».

Διό και εις τον Πρωτοπρεσβύτερο π.Σάββα Πιζάνια εδόθησαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά που διασφαλίζουν αυτόν τόσο διά την κανονικότητα της Ιεροσύνης του, όσο και δια την κανονική προσχώρηση του εις την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – Πατριαρχείο Κιέβου και διορίστηκε συνάμα Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αυστραλίας και υπεύθυνος του Ιεραποστολικού Έργου της Εξαρχίας εν Ελλάδι.»Ετικέτες