«Στοπ» στην γιόγκα στα δημοτικά σχολεία θέλει να βάλει η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία

Loading...


Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και γονείς από όλη τη Βουλγαρία απέστειλαν επιστολές προς τον Βούλγαρο Υπουργό Παιδείας και Επιστημών Τοντόρ Tanev, ζητώντας να σταματήσει η συνεχιζόμενη προώθηση της γιόγκα στα δημόσια σχολεία της Βουλγαρίας.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για ανησυχητική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη πρακτική στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα και αναφέρει ότι θεωρεί ποιμαντική υποχρέωση να επιστήσει την προσοχή στα ακόλουθα:

1. Αυτό γίνεται από τα επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κρατικές αρχές, έργο και ευθύνη των οποίων είναι να διασφαλίσουν την πνευματική και ψυχική υγεία των εφήβων.
2. Οι προσπάθειες να περάσει μια ανατολική πνευματική πρακτική ως ένα σύστημα πεποιθήσεων και τεχνικών για την καταπολέμηση του στρες είναι μια απαράδεκτη μορφή προπαγάνδας και επικίνδυνης αποκρυφιστικής διδασκαλίας.
3. Στα κείμενα για τις τελικές εξετάσεις στη βουλγαρική γλώσσα και λογοτεχνία που παρουσιάζονται ως «επιστημονικά» παρουσιάζεται το κείμενο της συνέντευξης με τον Αυστραλό Σουάμι Σιβαμούρτι την ιστοσελίδα του «Yoga Studio 108» http://www.yoga108.info/patepisi- i-interwiuta / svami-shivamurti). Το περιεχόμενο της συνέντευξης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται επιστημονικό, αλλά μάλλον παρουσίαση – διαφήμιση μιας θρησκευτικής πρακτικής, προκειμένου να προσελκύσουν νέους οπαδούς.Αυτό το κείμενο δεν παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και στοχεύει να προωθήσει το σύστημα της γιόγκα ως κάτι το καλό και χρήσιμο.

4. Είναι αξιοσημείωτη τάση τα τελευταία χρόνια σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία της Βουλγαρίας να διδάσκουν γιόγκα, η οποία παρουσιάζεται ως ακίνδυνη άσκηση – τμήμα της φυσικής αγωγής των εφήβων.
5. Οι μαθητές και οι έφηβοι που στερούνται μιας διεξοδικής, συστηματικής και σύγχρονης θρησκευτικής εκπαίδευσης, δεν είναι σε θέση κριτικά να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.

Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζητά από τους βουλευτές να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την ευθύνη για την επιλογή των κειμένων αυτών και κάνει για ακόμα μια φορά έκκληση με νέο Νόμο η θρησκευτική εκπαίδευση να μπεί ως ένα κανονικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών.

Η Διαμαρτυρία των γονέων αναφέρει ότι πρόκειται για μια έμμεση προπαγάνδα ξένων αποκρυφιστικών διδασκαλιών και ότι οι μαθητές λαμβάνουν μέρος άθελα τους σε διδασκαλίες της γιόγκα, η οποία είναι επιβλαβής όχι μόνο πνευματικά, αλλά και εντελώς ξένη ως προς τις βουλγαρικές εκπαιδευτικές παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.Ετικέτες