Πατριαρχείο Ρωσίας: Απαιτείται ανησυχία για την καθαρότητα της Ορθοδόξου Πίστεως στις συναντήσεις με τους καθολικούς

Loading...


Όλο και περισσότεροι ορθόδοξοι πιστοί και κληρικοί στην Ελλάδα εκφράζουν είτε αμηχανία, είτε επικρίνουν τις δραστηριότητες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, και την ενεργό προσέγγιση του με το Βατικανό. Η δυσαρέσκεια αυτή , συμπεριλαμβάνει και την Αγία Κοινότητα του (το διοικητικό όργανο) Άγιου Όρους , του οποίου η δήλωση αυτή δημοσιεύθηκε σε ελληνικές ιστοσελίδες, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti .

Το τροπάριο των Αθωνιτών μοναχών που διαβάστηκε επ’ ευκαιρίας της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη), γράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά δημοσιοποιήθηκε τώρα. Αναφέρει η δήλωση του οικουμενικού Πατριαρχείου που ήρθε ως απάντηση στην επίσκεψη του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη στις 28-30 Νοεμβρίου 2014, κατά την οποία ο Πάπας και ο Πατριάρχης συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, εκδίδοντας και κοινή δήλωση. Το έγγραφο, ιδίως, δηλώνει την πρόθεσή των δυο προκαθήμενων ώστε να «ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών, και πάνω απ “όλα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων», συνεχίζει το ρωσικό άρθρο.Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξελέγη προκαθήμενος το 1991, έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε κοινή προσευχή και λατρεία με τον ποντίφικα σε Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και στον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό, προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε πολλούς . Το 2013, ο ίδιος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ήταν παρών στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου , και το 2005 στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β “.

Στην επιστολή της , προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η κοινότητα του Αγίου Όρους εξέφρασε την έκπληξη και την ανησυχία της για τα πρόσφατα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ιδίως το «φιλί του» Πατριάρχη προς τον Πάπα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Αγιορείτες επικαλούνται αποσπάσματα από τα έργα των αγίων πατέρων, οι οποίοι μιλούν για τα αιρετικά λάθη που μπορεί να πέσει η ορθόδοξη Εκκλησία, θυμίζοντας ένα μεγάλο αριθμό των αγιορειτών μαρτύρων που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια επειδή αρνήθηκαν να «αποδεχθούν την εξουσία του Πάπα».

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους ζήτησαν να δοθεί ένα τέλος στο θεολογικό διάλογο με το Βατικανό, ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, οδηγεί μόνο σε «σύγχυση μεταξύ των πιστών», και δεν φέρει κανενός είδους αποτελέσματα. Η ιερή κοινότητα εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ενότητα της εκκλησίας όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων και των μοναχών του Άθω παραμένει σταθερή.

Εν κατακλείδι, οι εκπρόσωποι των μονών Αγίου Όρους προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική από τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960, όταν στο Άγιον Όρος σταμάτησε το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, λόγω της λησμόνησης του σχίσματος με το Βατικανό το 1054.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας , Αρχιμανδρίτης Νικολάι Μπαλάσοφ , σχολιάζοντας το γεγονός της συνάντησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κωνσταντινούπολη. στο RIA Novosti , απάντησε παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ρωσικής εκκλησίας.

«Η επιστολή <…> ανέφερε ότι στο σημερινό κόσμο, οι θεμελιώδεις κανόνες της χριστιανικής ηθικής που επιβάλλονται όλο και περισσότερο από την δημόσια ζωή σε πολλές δυτικές χώρες, καθώς και η ανάπτυξη των σχέσεων με μη-Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι όμως παραμένουν πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες του Ευαγγελίου, μπορεί να φέρουν καλούς καρπούς, «αν συνοδεύονται από μια ανησυχία για την διατήρηση της καθαρότητας της Ορθοδόξου Πίστεως και της σταθερής προσήλωσης στην κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας», δήλωσε ο Balashov.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «ο Πατριάρχης Κύριλλος, χαιρέτισε την έκκληση για την υπεράσπιση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, όπως περιέχεται στην κοινή δήλωση του Πάπα και του οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά κάλεσε όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία, να ξεπεράσουν το στάδιο την αντιπαράθεσης και να εισέλθουν στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η επιστολή των αγιορειτών μοναχών ήταν γνωστή , αλλά η απάντηση του Πατριαρχείου της Μόσχας, αποτελεί σαφή ένδειξη δυσαρέσκειας, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο. Στο παιχνίδι προσέγγισης Ανατολής και Δύσης, υπεισέρχεται και ο παράγοντας Ουκρανία, μιας περιοχής η οποία έχει πληγεί από την Ουνία ανεπανόρθωτα, αλλά και από τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας. Οι ορθοί κανόνες της εκκλησίας μας , κατά τις συναντήσεις με χριστιανούς άλλου δόγματος , έχουν καθοριστεί από τους Άγιους πατέρες της εκκλησίας μας. Αυτοί πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και τίποτα άλλο.

 Ετικέτες