Πατριάρχης Γεωργίας προς Τούρκους: “Ανοίξτε τις εκκλησιές μας”

Loading...


Με τον Επικεφαλής της Προεδρίας των Θρησκευμάτων Mehmet Görmez συναντήθηκε ο Πατριάρχης Γεωργίας, Ηλίας, αιτούμενος το άνοιγμα των εκκλησιών των γεωργιανών που βρίσκονται στην Τουρκία.

Για το θέμα της απόκτησης του νομικού πλαισίου των γεωργιανών εκκλησιών που βρίσκονται στην Τουρκία ο πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας το είχε θέση ήδη από τον Οκτώβριο του 2011 και με επιστολή προς την τουρκική κυβέρνηση. Μερικά από τα μοναστηριακά κέντρα, όπως «Khakhuli, Ishkhani, Khantsta, Oshki, Otkhta», είναι γεωργιανά και χριστιανοί επιθυμούν να λειτουργήσουν ή ακόμα και να εγκατασταθούν μοναχοί για την τέλεση των λειτουργιών.

Από την πλευρά του ο Mehmet Görmez τόνισε: «κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας έθεσε το ζήτημα της Ορθόδοξης Γεωργιανής Εκκλησίας και την απόκτηση νομικού καθεστώτος στην Δημοκρατία της Τουρκίας, και ζήτησε την άδεια να τελούνται οι ακολουθίες στις γεωργιανές εκκλησίες και στην γεωργιανή γλώσσα’’.

Σύμφωνα επίσης με τις δηλώσεις του Πατριάρχη Γεωργίας, η μουσουλμανική κοινότητα της Γεωργίας, έχει όλες τις νομικές ελευθερίες, υπάρχουν για παράδειγμα, όπως ανέφερε 311 ενεργά τζαμιά. Αντίθετα στην Τουρκία δεν υπάρχει καμία εκκλησία που ανήκει στο Πατριαρχείο ενεργή.Ετικέτες