Πάσχα στο Χαλέπι (φωτό)

Loading...


Η πασχαλινή περίοδος τελείωσε, αλλά ο γολγοθάς των ορθοδόξων στο Χαλέπι της Συρίας συνεχίζεται.

Αύριο, Τετάρτη 28 Μαΐου, η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής του Πάσχα.

Η ημέρα αυτή, κατά την οποία επαναλαμβάνεται ολόκληρη η αναστάσιμη ακολουθία και μετά παύει πλέον το «Χριστός ανέστη», είναι αφορμή για μας να αναλογιστούμε πώς πέρασαν το Πάσχα τους οι αδελφοί μας χριστιανοί στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων.

Η Ανάσταση στον Μητροπολιτικό Ναό του Προφήτη Ηλία έγινε μέρα, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους συγκεντρωμένους πιστούς. Η εκκλησία όμως ήταν κατάμεστη από πιστούς, παρόλο που η κατάσταση εκεί δεν ήταν ειρηνική, υπάρχουν συνεχώς κίνδυνοι, ενώ οι κάτοικοι είναι για πολύν καιρό χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Στην αναστάσιμη ακολουθία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Μωυσής, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε:

«Ο Κύριος μας αγάπησε μέχρι το Σταυρό και πέθανε για μας επάνω στο σταυρό για να έχουμε την ελευθερία μας. Συνεπώς είναι επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ελευθερία για την αγάπη του Χριστού και να την διακηρύττουμε με την ζωή μας ή τουλάχιστον να την κρατήσουμε έστω στους λόγους.

Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι μόνο ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και μία πρόσκληση από τον Θεό στον καθένα από εμάς, ως δώρο ζωής και δυνατότητα αναστάσεως. Ένας νέος κόσμος αναδύεται στην θέση του παλαιού. Δεν υπάρχει για μας τίποτε πολύτιμο, εάν δεν το θεωρήσουμε μέσα από την Ανάσταση του Χριστού..

Η αγάπη του Χριστού για μας είναι πολύ μεγάλη. Παρά τις αμαρτωλές πράξεις μας, που οδηγούν στον θάνατο, Αυτός πάντοτε μας καλεί για ζωή, για ανάσταση και για να μεταβάλουμε τις δύσκολες καταστάσεις που διερχόμαστε σε μία ευκαιρία για ενότητα, για να προσευχηθούμε περισσότερο και ειδικά για τον Μητροπολίτη μας Παύλο, που ζει τώρα την οδό του σταυρού. Αλλά μετά τον μεγάλο αυτόν σταυρό θα ακολουθήσει μία μεγάλη ανάσταση.»

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Ανάσταση και τις άλλες ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Θα έλεγε κανείς ότι κατά τις 40 αυτές ημέρες μετά το Πάσχα, στο Χαλέπι οι χριστιανοί συνεχίζουν να ζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα των παθών τους.

Σε κάθε βήμα τους καιροφυλακτεί ο θάνατος. Για 15 μέρες έμειναν χωρίς νερό. Η πόλη έχει γίνει ένα απέραντο νοσοκομείο από τους τραυματίες αθώους αμάχους.

Πολλά μικρά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι περισσότεροι μένουν κλεισμένοι όλη την ημέρα μέσα στα σπίτια τους, καθώς μία έξοδός τους μπορεί να είναι μοιραία.

Mε αφορμή λοιπόν την απόδοση του Πάσχα ας θυμηθούμε αυτούς που έχει απεμπολήσει η εξωτερική πολιτική της Eλλάδας με τον σημερινό Yπουργό Eξωτερικών.

Aς θυμηθούμε αυτούς που η Iεραρχία της Iεράς Συνόδου της Eκκλησίας της Eλλάδας δεν τους έκρινε ακόμη άξιους μιας εκδήλωσης έμπρακτης συμπάθειας.
Aς θυμηθούμε αυτούς που η κατάσταση και η επιβίωσή τους δεν έχουν απασχολήσει ακόμη την Eνωμένη Eυρώπη όσο η κατάσταση και η επιβίωση μιας αρκούδας, μιας φώκιας ή ενός λύκου.
Aς θυμηθούμε αυτούς που είχαν την ατυχία να είναι χριστιανοί Σύριοι και όχι μουσουλμάνοι Πακιστανοί πρόσφυγες για να τραβήξουν βλέμματα συμπαθείας από την Eλληνική Aριστερά.
Aς αποδείξουμε ότι παρά την κρίση δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας, και ότι παραμένουμε μία ανθρώπινη χώρα.
Ας ευχηθούμε στον παθόντα, ταφέντα και αναστάντα Χριστό μετά τον Γολγοθά των χριστιανών της Συρίας να ακολουθήσει η Ανάσταση.