Ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος κάλεσε σε διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα

Loading...


Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον εκκλησιαστικό διχασμό;;; 

Ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, βρέθηκε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, προσευχήθηκε για τις ψυχές των νεκρών και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την Ουκρανία.

Επίσης απηύθυνε στους χιλιάδες Ουκρανούς , λόγια ενότητας και αγάπης, ενώ το φλέγον ζήτημα του ουκρανικού εκκλησιαστικού διχασμού δεν έλειψε από τα λεγόμενά του….

Είπε μεταξύ άλλων: 
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ευχαριστούμε σήμερα τον Θεό που εισήκουσε τις προσευχές μας για το Εθνος μας, το κράτος της Ουκρανίας. Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι απέδειξαν την αγάπη τους για την πατρίδα μας, το πόσο την αγαπούσαν και έδωσαν ως αθώοι πολίτες, την ζωή τους την ίδια , εδώ στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Αυτή την αγάπη τους για τους συνανθρώπους τους, θα δεί ο Κύριος και θα τους επιβραβεύσει με την Ουράνιο Βασιλεία. Εμείς όμως έχουμε καθήκον να προσευχόμαστε γι αυτούς  , διότι μέσα από την θυσία τους αυτή, θα βγούμε εμείς κερδισμένοι.
Δεν έχουμε φτάσει όμως στην πραγματική νίκη. Η νίκη η τελική θα έρθει όταν η κυβέρνηση μας , θα ακολουθήσει τον δρόμο της πραγματικής Δημοκρατίας και της ελευθερίας και θα διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας. Βλέπετε τις δυνάμεις του σκότους, τόσο στο εξωτερικό όσο και εις το εσωτερικό, προσπαθούν να διαιρέσουν την χώρα μας.
Δεν πρόκειται οι εχθροί μας να διαιρέσουν την χώρα μας, διότι είναι μεγάλο το ουκρανικό έθνος και καθ ένας είναι πρόθυμος να θυσιάσει την ζωή του, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι εγκαταλείπουν το πλοίο όταν βυθίζεται σαν τα «ποντίκια».»

 Ζήτησε επίσης να παύσει κάθε πηγή μίσους και να επικρατήσει η ενότητα και η ειρήνη , βασισμένη στην αλήθεια και την πίστη στον Θεό.

Αναφορικά με το φλέγον εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας από την κεντρική πλατεία της ανεξαρτησίας ο κ. Φιλάρετος ανακοίνωσε το κάλεσμα της «Ιεράς Συνόδου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κιέβου» προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Πατριαρχείου Μόσχας) για την έναρξη διαλόγου , τονίζοντας ότι ο χωρισμός δεν είναι μόνο στον χώρο της εκκλησίας, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν στην προσπάθεια που άρχισε για να ενωθεί η Εκκλησία σε μία Ενιαία Εθνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

1

1

1

1

1Ετικέτες