Μόσχα και Αντιόχεια θυμήθηκαν τους απαχθέντες Μητροπολίτες-Ένοχή σιωπή από τη διεθνή κοινότητα 2 χρόνια μετά!

Loading...


Δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την απαγωγή των Μητροπολιτών στη Συρία, μια πληγή τέραστια για την Χριστιανοσύνη. Μια υπόθεση για την οποία η διεθνής κοινότητα σφύριζε αδιάφορα εξ αρχής και τώρα την λησμόνησε τελείως. Παρόλα αυτά χθες Κυριακή του Θωμά, με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο των δύο χρόνων από την απαγωγή του αδερφόυ του Πατριάρχη Αντιόχειας, Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και συρορθόδοξου επίισκόπου Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραήμ, Μόσχα και Αντιόχεια τους θυμήθηκαν κια προσευχήθηκαν για αυτούς. Και μάλλον ήταν οι μόνες! 

Συγκεκριμένα: 

Χθες 19 Απριλίου , ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Μητροπολίτη Νήφων της Φιλιππούπολης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, η οποία συνοδεύτηκε από μια ειδική προσευχή για τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και τον Μητροπολίτη Ιωάννη Ιμπραήμ (Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία).

Σαν αύριο πριν από δύο χρόνια μια ένοπλή ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και άρπαξε τους επισκόπους στο δρόμο από την Αντιόχεια στο Χαλέπι, όπου επρόκειτο να συναντηθούν με το ποίμνιό τους την παραμονή της Μεγάλης Εβδομάδας. Η τύχη των μητροπολιτών ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο  Επίσκοπος Νήφωνο συλλειτούργησε με έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας – ΤΕΕΣ, τον γραμματέα διορθοδόξων σχέσεων πρωθιερέα Ίγκορ Yakymchuk.

Στην εκκλησία παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στη Ρωσία Ριάντ Haddad, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Λιβάνου στη Ρωσική Ομοσπονδία Shawki Bou Nassar, ο διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ΑΑ Tokovikin.

Μετά τη λειτουργία, ο Μητροπολίτης Νήφων ανακοίνωσε μια κοινή έκκληση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Αντιοχειανής Εκκλησίας , Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιωάννης Χ και του Πατριάρχη των Συροϊακωβιτών (Συριακή Ορθόδοξη) Ιγνάτιου Εφραίμ ΙΙ.

Πριν από την ανακοίνωση, εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, σημειώνοντας ότι οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής αισθάνονται την υποστήριξη και τη βοήθεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του ρωσικού κράτους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, ο λαός μας δε θα το ξεχάσει ποτέ», – είπε ο ιεράρχης.

 Ετικέτες