Μοναχές Μααλούλα: Οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσης και οι πρώτες δηλώσεις (φωτο & video)

Loading...


Περισσότερο από τρεις μήνες έμειναν αιχμάλωτες οι μοναχές της Αγίας Θέκλας στη Συρία. Είχαν απαχθεί από μαχητές της ομάδας «al-Nusra» στη Maalyulya. Πώς ακριβώς ‘εγινε η απαγωγή είναι άγνωστο. Ακόμα πιο μυστηριώδες και  χωρίς λεπτομέρειες  είναι οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των μοναχών. Μερικές μοναχές αρνούνται να μιλήσουν για την αιχμαλωσία

«Οι Απαχθεισες μοναχές ήταν σπίτι μου στη Yabrude περίπου έξι εβδομάδες. Εδώ ήταν και οπλισμένα μέλη του «Μετώπου-al Nusra. Την ίδια στιγμή γίνονταν διαπραγματεύσεις με τον αναπληρωτή επικεφαλής της ομάδας στην περιοχή του Αμπού Αζάμ Kalamun Al Kuwait «- λέει ένας από τους διαπραγματευτές, ο George Hasnauvi.

   
Οι αραβικές χώρες έχουν συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση του ζητήματος με τους ομήρους. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραήμ. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών του Κατάρ.

Μερικές μοναχές αρνούνται να μιλήσουν για την περίοδο που ήταν στην αιχμαλωσία. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που έχουν πει  πως οι απαγωγείς τους φέρθηκαν καλά – κάτι που σύμφωνα με τους παρατηρητές, υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Τώρα χαρούμενος μοναχές δηλώνουν: «Ο Θεός να σας ευλογεί. Είμαστε ευτυχείς, όλα είναι μια χαρά. Ήμασταν σε καλή κατάσταση. Αλλά το μοναστήρι μας – αυτό είναι το αγαπημένο μας σπίτι. Και ευχαριστώ τον Θεό που έχουμε έρθει, και όλα είναι μια χαρά, χάρη στον πρόεδρο », – λέει μια από τις μοναχές.

Στις 2 Δεκέμβρη 2013 κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από τους μαχητές σε ένα αρχαίο μοναστήρι στην Maalyulya 55 χλμ βόρεια της Δαμασκού 12 μοναχές με την ηγουμένη της μονής Πελαγία έπεσαν στα χέρια ενόπλων εξτρεμιστών. Η τύχη των μοναχών ήταν στο επίκεντρο των περιφερειακών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τον Μάρτιο, οι διαπραγματευτές πέτυχαν να απελευθερωθούν οι μοναχές. Σύμφωνα με τη συμφωνία, σε αντάλλαγμα για αυτό, οι συριακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν δεκάδες συνλληφθέντες, κυρίως γυναίκες. Έτσι, ευτυχώς τελείωσε ένα από τα επεισόδια του πολέμου στη Συρία.

alt
alt
alt
alt
alt

{youtube}AbeILlRpz2k{/youtube}Ετικέτες