Κοινό ανακοινωθέν Μόσχας-Βελιγραδίου: «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος»

Loading...


Ανακοίνωση για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη εξέδωσαν από κοινού η Υπηρεσία Επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Σε αυτή αναφέρεται το χρονικό της απελευθέρωσης του Αρχιεπισκόπου και παράλληλα γίνεται γνωστό πως το προσεχές διάστημα θα ταξιδέψει στη Ρωσία για θεραπευτική αγωγή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου Σκοπίων στις 2 Φεβρουαρίου 2015 αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή «Ιντρίζοβο», όπου κρατείτο, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης Βρανισκόφσκυ, Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Η κατάστασή του όπως και το θέμα υγείας του συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της αδελφικής συναντήσεως στις 15 Νοεμβρίου 2014 των Αγιωτάτων Πατριαρχών Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και Σερβίας Ειρηναίου στο Βελιγράδι.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2014 με ευλογία των Αγιωτάτων Πατριαρχών Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και Σερβίας Ειρηναίου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Αυθημερόν στα Σκόπια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας είχε συναντήσεις με την κρατική ηγεσία της FYROM: τον Πρόεδρο Γ. Ιβάνωφ και τον Πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκυ. Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, επικεφαλής της εκτός κοινωνίας με την οικουμενική Ορθοδοξία σήμερα Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2015 τον κρατούμενο της φυλακής «Ιντρίζοβο» επισκέφθηκε με ευλογία των Προκαθημένων των Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Βασίλτσεφ.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο οποίος έλαβε τη σχετική πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου, αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία προς θεραπευτική αγωγή.

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Ρωσίας και Σερβίας με ευγνωμοσύνη προς το Θεό χαιρετίζουν την αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου».Ετικέτες