Κοινή εκδήλωση από Βουλγαρία-πΓΔΜ παρουσία του επικεφαλής της «Μακεδονικής Εκκλησίας»

Loading...


Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά μια κοινή εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της ημέρας Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού. Στις 11 Μαΐου , ο «Αρχιεπίσκοπος» Στέφανος , επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»  και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της πΓΔΜ Βλάντο Kambovski πρόκειται να φτάσουν στη Σόφια.Η επίσκεψή τους θα πραγματποιηθεί μετά από πρόσκληση της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών .

Στη Βουλγαρία , οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ πρόκειται να παρακολουθήσουν Θεία Λειτουργία που τελείται από τον Πατριάρχη Νεόφυτο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας , και αργότερα πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια σύντομη εκδήλωση στην Ακαδημία των Επιστημών .

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία , όμως , δεν θα συμμετέχει στους εορτασμούς στην ακαδημία , δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει-όπως και καμία άλλη Εκκλησία- την «Μακεδονική Εκκλησία»

 .Κατέστη επίσης σαφές στον «Αρχιεπισκοπο» Στέφανο πως θα μπορούσε να παραστεί στη Λειτουργία της 11ης ΜαΪου στον καθεδρικό ναό Alexander Nevsky μόνο ως λαϊκός! 

Το 1967 , η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο της Σερβίας , στο οποίο ανήκε , αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και θεωρείται σχισματική.

Η Βουλγαρία γιορτάζει την 24η του Μάη (11 Μαΐου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) την ημέρα της Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και της σλαβικής γραφής , κι αυτή είναι η επίσημη Ημέρα των Αδερφών Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου  που ως γνωστόν είναι οι Βυζαντινοί λόγιοι που έγραψαν το πρώτο σλαβικό αλφάβητο το 855 μ.Χ..Ετικέτες