ΕΚΤΑΚΤΟ-Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος

Loading...


Σήμερα 5 Ιουλίου 2014 εκοιμήθη ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος.

 Ο κατά κόσμον Victor Markianovich Sabodan γεννήθηκε στις  23 Νοέμβρη 1935 στην περιοχή Markivtsi Letychiv Khmelnitsky από  μια οικογένεια αγροτών. Το 1954 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή της Οδησσού, το 1958 στη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, από το οποίο αποφοίτησε το 1962 με πτυχίο Θεολογίας.

Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε στο SLM, ως Αναπληρωτής Βοηθός Ανώτερος Επιθεωρητής. Στις 14 Ιουνίου 1962 χειροτονήθηκε διάκονος, στις 26 Αυγούστου έγινε μοναχός. Το 1965 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Θεολογική Ακαδημία Μόσχας, διορίστηκε Πρύτανης του UDF.

Το 1966 διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ.

Στις 9 Ιούλη 1966 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Zvenigorod. Στις 30 Δεκεμβρίου 1987 διορίστηκε Καγκελάριος του Πατριαρχείου Μόσχας και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου. Στις 27 Μαΐου 1992, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Από το αναπηρικό καροτσάκι προσκύνησε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (δεξί χέρι) , το οποίο μετέφερε στην Ουκρανία τον περασμένο ΝΟέμβριο ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ηγούμενο της μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη Αλέξιο.Ετικέτες