Ανήσυχη η Εκκλησία της Αυστραλίας για τον Αχρίδος Ιωάννη και τον Πατριάρχη Ειρηναίο

Loading...


Την ανησυχία της για την κατάσταση του φυλακισμένου πολυβασανισμένου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα του απομονωμένου κ. Ειρηναίου στους Αγίους Τόπους εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Ωκεανίας (Αυστραλιανή Εκκλησία) στην συνεδρίαση της την περασμένη Δευτέρα. 

Αναλυτικά: 

Τα μέλη της 4η Επισκοπικής Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Ωκεανίας χαιρέτισαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο Σίδνεϊ την Δευτέρα 28η Απριλίου του 2014 , υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού .

Παρόντες ήταν: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός ( Οικουμενικό Πατριαρχείο ) -Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Paul ( Εκκλησία της Αντιοχείας ) – Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ( Ρωσική Εκκλησία – Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ) – Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ειρηναίος ( Εκκλησία της Σερβίας ) – Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιχαήλ (Ρουμανικά Εκκλησία ) – Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ( Οικουμενικό Πατριαρχείο – Νέα Ζηλανδία ) – Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεζεκιήλ (Βοηθός Επίσκοπος ) – Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Σεραφείμ ( Βοηθός Επίσκοπος ) – Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νίκανδρος (Βοηθός Επίσκοπος) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιάκωβος ( Βοηθός Επίσκοπος ) .

Οι Επίσκοποι συνέχισαν το έργο της Τρίτης Συνέλευσης , που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ , τον Οκτώβριο του 2012 , και με προσοχή άκουσαν τα ποιμαντικά και άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχες εκκλησίες και επίσης ενημερώθηκαν από τις πολλές εκθέσεις των σχετικών επιτροπών.

Συμφωνα με το ανακοινωθέν:

1 . Η Συνέλευση επιβεβαίωσε την αντίθεσή της περί του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου . Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα υιοθετημένα παιδιά σε αυτές τις σχέσεις και τις σχετικές συνέπειες .

2 . Όπως και σε άλλες χώρες , έτσι και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία , Ορθόδοξοι Ιεράρχες από καιρού εις καιρόν , τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο υπογράφουν δηλώσεις για το κοινό καλό των πιστών τους και το κοινό εν γένει σε σχέση με την ηθική διάσταση των νόμων, εκκρεμών και υπαρκτών . Πιο συγκεκριμένα , τα ακόλουθα δύο ζητήματα είναι σημαντικά:

α . Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες υπάρχουσες καταστάσεις , αποφασίστηκε να εκδοθεί μια κοινή δήλωση για την δωρεά οργάνων και ιστών και

β. λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων , αποφασίστηκε να βοηθηθούν οι κυβερνώντες για την ορθότητα της εν λόγω νομοθεσίας , διατηρώντας παράλληλα τις συνταγματικές επιταγές της θρησκευτικής ελευθερίας .

3 . Η Συνέλευση αποφάσισε να προγραμματιστούν κοινές δράσεις για τη νεολαία μας .

4 Υπό το φως της 100ης επετείου της έναρξης του Α Παγκοσμίου Πολέμου ( 1914-2014 ), η Συνέλευση αποφάσισε να σχεδιάσει διάφορες Πανορθόδοξες γιορτές για να τιμήσει τους Ορθοδόξους πιστούς που έδωσαν τη ζωή τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Προτάθηκαν η Μελβούρνη , το Σίδνεϊ και η Καμπέρα ως τόποι για τις εκδηλώσεις αυτές. 

5 . Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης Πανορθόδοξης Σύναξης Κλήρου στη Μελβούρνη , το 2012 , αποφασίστηκε να επαναληφθεί η ίδια σε διάφορες πρωτεύουσες των αντίστοιχων περιοχών μας , αρχίζοντας με το Σίδνεϊ.

6 . Η επίσημη ιστοσελίδα της Συνέλευσης θα ξεκινήσει σύντομα να ενημερώνει τους πιστούς μας για το έργο της και να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για τις τρέχουσες εργασίες και τα έργα της Συνέλευσης και

7 . Η Συνέλευση θα αξιολογήσει σχέδιο κανόνων ανά περιφέρεια για τη δομή αυτών . Μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται ότι θα συζητηθεί με τις κατάλληλες κυβερνητικές αρχές και θα παρουσιαστεί στο κοινό στην ιστοσελίδα μας .

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες ανησυχίες της Συνέλευσης σχετικά με την παράνομη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη . Η συζήτηση επεκτάθηκε και ασχολήθηκε με τους Μητροπολίτες Παύλο και Ιωάννη από τη Συρία και τη συνεχιζόμενη δίωξη των πιστών στις αντίστοιχες εκκλησίες . Η Συνέλευση καλεί για άλλη μια φορά για την αποκατάσταση και την ελευθερία τους . Υπό το πρίσμα αυτής της συζήτησης , ανησυχία εκφράστηκε επίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του μοναχού Ειρηναίου ( πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων ) .

Με ημερομηνία 28 Απριλίου του 2014 .
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ( Οικουμενικό Πατριαρχείο – Αυστραλία )
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ( Ρωσική Εκκλησία )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ειρηναίος ( Εκκλησία της Σερβίας )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιχαήλ (Ρουμανικά Εκκλησία )
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ( Οικουμενικό Πατριαρχείο – Νέα Ζηλανδία )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιεζεκιήλ ( Βοηθός Επίσκοπος )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Σεραφείμ ( Βοηθός Επίσκοπος )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νίκανδρος ( Βοηθός Επίσκοπος )
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιάκωβος ( Βοηθός Επίσκοπος )Ετικέτες