Έφθασε στη Μοζαμβίκη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας (φωτο & video)

Loading...


Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Έφθασε χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό των Ταξιαρχών στο Μαπούτο, ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, για ποιμαντική επίσκεψη στην Εκκλησία που παροικεί στον τόπο αυτόν, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, υπό τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, τον Ζακύνθιο. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο κ. Θεόδωρος μεταβαίνει στη Μοζαμβίκη στο διάβα μιας δεκαετίας. 

Σύσσωμη η ελληνική ομογένεια και οι τα πρώτα φέροντες στη μοζαμβικανή πρωτεύουσα υποδέχτηκαν θερμά τον πνευματικό πατέρα των Αφρικανών, μαζί με τους Ορθοδόξους όλων των εθνικοτήτων, με πρώτα και καλύτερα τα παιδιά, τα οποία -ως εύοσμα άνθη- πλαισιώνουν την Επισκοπή και τις παντοειδείς δράσεις της.
Άμα τη αφίξει του Πατριάρχου τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, παρισταμένου και του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού. Εύχαρις και γλυκύτατος ο Πατριάρχης ευλόγησε όλους και εξέφρασε τη χαρά του ότι βρίσκεται ανάμεσα στα πνευματικά παιδιά του Αλεξανδρινού Θρόνου, τα οποία έχει εμπιστευθεί σ’ έναν νέο και εργατικό Επίσκοπό Του, τον θεοφιλέστατο κ. Ιωάννη.

Ο Πατριάρχης αύριο το πρωί θα εγκαινιάσει τον Καθεδρικό των Ταξιαρχών, εν τω μεταξύ όμως θα έχει επαφές με κυβερνητικούς και λοιπούς παράγοντες του τόπου.

Χθες είχε, εξάλλου, την πρώτη πολυσήμαντη συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Χώρας Armando Guebuza, στον οποίον απένειμε τον Σταυρό πρώτης τάξεως του Αγίου Μάρκου. Η εθιμοτυπική -αλλά και ουσιαστική εντέλει- τελετή πραγματοποιήθηκε στην Προεδρία, στο Μαπούτο. Τα ειδησεογραφικά μέσα της Μοζαμβίκης μεταδίδουν ότι τούτο συνέβη, ώστε ο αρχηγός του κράτους να δεσμευθεί για περαιτέρω πρωτοβουλίες προς την εδραίωση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα. Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ανέφερε ότι ο Αλεξανδρινός Θρόνος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην κοινωνική εργασία, ειδικά για τη δημιουργία υποδομών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιδιώκει να υποστηρίζει τα παιδιά που είναι φορείς ή πάσχουν από το AIDS σε όλη τη χώρα. Απηύθυνε συνάμα έκκληση για την ειρήνη στη Μοζαμβίκη, τονίζοντας ότι μέσω της ειρήνης θα υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτές τις ημέρες θα βρίσκεται στη Μοζαμβίκη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Άκης Γεροντόπουλος και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής.

1

1

1

{youtube}3jBJVInLcrs{/youtube}

Νέο φωτορεπορτάζ εκ του Πατριαρχείου: 

1
1
1
1
1

O λόγος του Επισκόπου Μοζαμβίκης

Προ της Απολύσεως της Δοξολογίας, έλαβε το λόγο ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μοζαμβίκης, λέγοντας τα εξής:

«Μακαριώτατε και Θειότατε Πάπα και Πατριάρχα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Αυθέντα, Δέσποτα και κύριε ημών Κύριε Θεόδωρε,

Η ψυχή μας πλημμυρίζει από χαρά, δοξολογία και αίνεση προς τον Τρισάγιο Θεό, δια την ευδοκία Του, όπου επέτρεψε εις την Υμετέραν Μακαριότητα, να επισκεφθεί και να ευλογήσει Πατρικώς την αρτισύστατο Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης και την πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό φιλόξενη αυτή χώρα. Τη χώρα που μας αγκαλιάζει όλους και μας δίδει την δυνατότητα να απολαμβάνουμε πλήρως τα απορρέοντα ευεργετήματα της θρησκευτικής μας ελευθερίας.

Η έλευσή Σας εδώ τίμιε Δέσποτα, δίδει αφάνταστη χαρά εις τους απανταχού της Μοζαμβικανικής γης Ορθοδόξους Χριστιανούς, διότι άπαντες έχουν την πίστη ότι δι’ Υμών λαμβάνουμε την ευλογία του Πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας και πρώτου Προκαθημένου Αυτής.

Σας υποδεχόμεθα ως «άγγελον ειρήνης», ως «πιστόν οδηγόν», ως ποιμένα και διδάσκαλον της αληθούς Ορθοδόξου ημών πίστεως. Σας καλωσορίζουμε με ανείπωτη χαρά, ως πνευματικό ημών ηγέτην, ως πατήρ και σύμβουλό μας.

Δεν είσθε ξένος, Μακαριώτατε Δέσποτα, εις τους ενταύθα Ορθοδόξους. Ποιμάνατε ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε το εδώ ποίμνιο «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Δημιουργήσατε εκ της τέφρας, τον πρώτο Ορθόδοξο πυρήνα εις την βόρεια πόλη της Μπέιρα και, δια της ιεραποστολικής Σας εμπειρίας, στερεώσατε τις ψυχές των ανθρώπων εις «της πίστεως τη πέτρα», εις το  χαρμόσυνο και σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Άπαντες, εις τα πέρατα της αφρικανικής γης, γνωρίζουν το πλούσιο και πολυποίκιλο ποιμαντικό έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας. Αναγνωρίζουν τον αγώνα του, καθ’ ολόκληρη την δισχιλιετή παρουσία Του, δια την επικράτηση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συμπόρευσης των λαών. Ομοίως, όλοι μας έχουμε γίνει κοινωνοί της πνευματικής στοργής που πηγάζει από την αγαπώσα καρδία σας, Μακαριώτατε, και γνωρίζουμε την αγωνία Σας για το μέλλον τούτης της ταλαιπωρημένης απέραντης αφρικανικής ηπείρου.

Δια τούτο άπαντες Σας αγαπούν. Άπαντες εναγωνίως ζητούν να γίνουν ακροατές του στηρικτικού πνευματικού Σας λόγου. Απαξάπαντες κρέμονται τούτες τις ευλογημένες ώρες της εδώ παραμονής Σας, από τα γλυκόβρυτα χείλη Σας, για να λάβουν και να διατηρήσουν εις την διψώσα καρδία τους, λόγο παρηγορίας, ελπίδας δια το αύριο και έμπρακτης αγάπης.

Ιδού, το λοιπόν, Μακαριώτατε. Ιδού τα «παιδία» που Σας «έδωκεν ο Θεός». Με τούτα τα λόγια, εκ μέρους πάντων των Ορθοδόξων κατοίκων της Επισκοπής μας, Σάς καλωσορίζουμε στην ωκεανοφίλητη όμορφη αυτή χώρα του Ινδικού».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος, λαβών στη συνέχεια τον λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αγαπημένο μου παιδί Ιωάννη. Έχω το δικαίωμα να σε λέω παιδί μου, Ιωάννη, γιατί από αυτά τα χέρια, τα φτιαγμένα από χώμα και Πνεύμα, όπως θα ‘λεγε ο Καζαντζάκης, στον Άγιο Σάββα, τα έθεσα επί της κεφαλής σου για να γίνεις Επίσκοπος της Εκκλησίας. Έρχομαι προς το παιδί μου. Σε σένα Ιωάννη, έναν καλόκαρδο νεωκόρο πνευματικό της Εκκλησίας, όπως θα λέγαμε στη Ζάκυνθο.

Πέρασαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια, από εκείνο το πρωινό, που πάτησα σε αυτήν εδώ την Εκκλησία. Το βλέμμα μου είναι στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Σε εσένα Μαρίνα μου, σε εσένα Μαρία μου, όταν με τους λίγους Έλληνες ανοίξαμε την Εκκλησία, γονάτισα στο Ιερό και ξεκίνησε ένα έργο γεμάτο από αγάπη. Γεμάτο από ανθρωπιά. Σε αυτή τη χώρα της Μοζαμβίκης, για τους ντόπιους αλλά και για τους ανθρώπους που είχαν έρθει ή από τη Ρωσία, ή από την Ελλάδα.

Να λοιπόν παιδιά μου, ο Πατριάρχης που ήλθε σήμερα κοντά σας, δεν είναι κάποιος τυπικός Πατριάρχης, που ήλθε για να εκφράσει ευχές. Ήλθε ένας δικός σας άνθρωπος. Ήλθε ένας Ποιμένας, που πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή, στη διακονία της Αφρικής σε πάνω από δέκα εννέα χώρες… Ήλθα για να σας αγκαλιάσω, να εγκαινιάσω αυτή την Εκκλησία, να χαρεί η καρδιά μου, να πάρω κουράγιο, να πάρω ελπίδα και σαν κυρηναίος να συνεχίσω το έργο του Χριστού.

Σε ευχαριστώ γιέ μου και παιδί μου Ιωάννη, που μαζί με τον Πρόξενό μας, μαζί με τους ανθρώπους μας, τη μικρή εδώ παροικία, ετοιμάσατε την υποδοχή μου. Εσάς παιδιά μου, που στολιστήκατε σαν νύμφες Χριστού, για να ψάλλετε τόσο όμορφα, στα ελληνικά και στα πορτογέζικα, να υποδεχθείτε τον Πνευματικό σας Πατέρα, γι’ αυτό σας ευλογώ και σας ευχαριστώ.

Θέλω Σεβασμιώτατε άγιε Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνέ, πρώτη Αρχιερατική μου χειροτονία ως Πατριάρχης, να σε ευχαριστήσω, που μαζί με τον πατέρα Αθηνόδωρο, Έξαρχό μου στην Κύπρο, τον πατέρα Σέργιο που έχει δώσει ένα κομμάτι από τη ζωή του στη Νότια Αφρική. Θέλω να ευχαριστήσω εσένα πατέρα Δανιήλ, που ήλθες από το μυροβόλο νησί της Ζακύνθου για να είσαι αυτές τις ημέρες κοντά μας και τους κληρικούς, που είναι η αυριανή ελπίδα της Επισκοπής μας, για την Μπέιρα. Όλους σας ευχαριστώ.

Οι Ταξιάρχες, αυτές οι ουράνιες Δυνάμεις, πάντα να προστατεύουν την παροικία μας,  την Ορθόδοξη οικογένεια, τον όμορφο λαό της Μοζαμβίκης και τον Πρόεδρο, που θα συναντήσω μετά από λίγο. Αμήν».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ετελέσθησαν, πίσω ακριβώς από τον Καθεδρικό Ναό, η ακολουθία του Αγιασμού και τα εγκαίνια του νέου Ιεραποστολικού και Πνευματικού Κέντρου της Επισκοπής Μοζαμβίκης. Στο Κέντρο αυτό, η Ορθόδοξη νεολαία του Σχολείου Πολιτισμού της Επισκοπής, παρουσίασε στον Πατριάρχη ψυχωφελές πρόγραμμα με ψαλμούς και τραγούδια, ενώ μετά το πέρας του προγράμματος παρετέθη δεξίωση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό, τον Πανοσιολ.Αρχιμανδρίτη κ. Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τον Αιδεσιμολ.Πρωτοπρεσβύτερο κ.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο της Α.Θ.Μ. στην Κύπρο, τους Πρέσβεις της Αιγύπτου κ.Fawzy Mohammed El-Ashmawy και της Ρωσίας κ.Andrey V. Kemarsky στην Μοζαμβίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη κ.Γεράσιμο Μαρκέτο, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης κ. Armando-Emilio Guebeza, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην κεντρική αίθουσα υποδοχής του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, απένειμε τον Μεγαλόσταυρο Αξίας Σάββα του Ηγιασμένου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Guebeza και, στη συνέχεια, είχαν, σε εγκάρδιο κλίμα,  εκτενέστατη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το βράδυ, παρετέθη σε οικογενειακό κλίμα στο Επισκοπείο, δείπνο υπό του Θεοφιλ.Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, προς τιμήν του Πάπα και Πατριάρχου κ. Θεοδώρου, με συνδαιτημόνες τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνό, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ.Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τον Αιδεσιμολ.Πρωτοπρεσβύτερο κ.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο της Α.Θ.Μ. στην Κύπρο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Σέργιο Yaremtso, εκ Νοτίου Αφρικής, την Πρέσβειρα της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Μοζαμβίκη κα.Aylin Tashan, τον Μοζαμβικανό Βουλευτή κ. Ζαχαρία Ζοζέ, τις κυρίες Μαρία Κασιμάτη και Μαρίνα Τσιχλάκη, και τους δημοσιογράφους του MEGA CHANNEL Μανώλη Δημελά και Καλλιόπη Μαλλόφτη, η οποία και επιμελήθηκε την φωτογραφική κάλυψη της επισκέψεως της ΑΘΜ.Ετικέτες