Έντονη αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας για επικείμενη αγιοποίηση Κροάτη καρδιναλίου

Loading...


Έντονη ήταν η αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας στην ανακοίνωση από το Βατικανό της αγιοποίησης του Κροάτη Καρδινάλιου Stepinac. Μάλιστα ο Πατριάρχης Ειρηναίος απέστειλε σχετική επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο. 

Η επιστολή-διαμαρτυρία υποβλήθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού Ντομινίκ Μαμπέρτι .

 Συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν υπάρχουν, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι η Σερβική Εκκλησία δεν διάκειται ευνοϊκά στην ανακοίνωση ότι ο Stepinac θα μπορούσε να γίνει ένας άγιος.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης Ειρηναίος πρόσφατα είπε ότι η ανακοίνωση από το Βατικανό, σύμφωνα με την οποία ο Καρδινάλιος Στέπινατς θα μπορούσε να αγιοποιηθεί αργότερα αυτό το έτος, ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους Σέρβους επισκόπους επειδή – για να γίνεις άγιος, πρέπει να είσαι μια πολύ φωτεινή προσωπικότητα και κυρίως να είσαι αποδεκτός και από άλλους Χριστιανούς .

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νεότερη Γιουγκοσλαβική ιστορία, ο Stepinac ήταν ο καρδινάλιος και αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν γνωστός για τη συνεργασία του με τους Ουστάσι (σ.σ. εθνικιστική και εξτρεμιστική Κροατική Επαναστατική Οργάνωση που τους αποδίδεται γενοκτονία των Σέρβων).

Επίσης, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες ποτέ δεν θα μπορούσαν να ζήσουν σε ένα κράτος.

Ο Stepinac, ως Αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ, διέταξε από τους επισκόπους και κληρικούς στην Κροατία να ξαναβαπτίσουν όλο το κομμάτι του σερβικού πληθυσμού στην Κροατία, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Pavelic . Ετικέτες