Αγιασμός των υδάτων σε πόλεις της Βαυαρίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος τέλεσε, με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων, τον αγιασμό των υδάτων σε δύο πόλεις της Βαυαρίας, τη πόλη Γκέρετσριτ (Geretsried) και στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, π.Απόστολου Μαλαμούση, στο Γκέρετσριτ ο αγιασμός των υδάτων έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στη μεγάλη πισίνα της πόλης, παρουσία της ελληνικής παροικίας και επισήμων εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χόπφερ, ο γενικός διευθυντής της Αστυνομίας της Άνω Βαυαρίας κ. Κοππ, ο υποδιευθυντής της Βαυαρικής Εθνοφρουράς κ. Χάμπερφελνερ και εκπρόσωποι των εκκλησιών.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος έρριψε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά και μια ομάδα 5 νέων και νεανίδων και μια ομάδα 6 μικρών παιδιών κολύμβησαν για να ανασύρουν τον Σταυρό. Μεταξύ των νέων ήταν και η Νεκταρία, ελληνίδα που γεννήθηκε στο Γκέρετσριτ και είναι αστυνομικός στη βαυαρική αστυνομία. Στον αγιασμό έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο Διάκονος Γεώργιος Σιώμος και ο ψάλτης και εκκλησιαστικός επίτροπος της Ενορίας, κ. Πέτρος Μαστορίδης.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε εορτή κοπής της Βασιλόπιτας σε παρακείμενη αίθουσα με την Ελληνική Κοινότητα Γκέρετσριτ και τον δραστήριο πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Καρασακαλίδη. Υπήρχαν δύο βασιλόπιτες με κέρματα, μία της Ενορίας και μία της Ελληνικής Κοινότητας. Το νόμισμα της Ενορίας βρήκε ο συμπατριώτης μας κ. Μιχάλης Γκύζης, ο οποίος και παρέλαβε από τον Θεοφ. Επίσκοπο, ως δώρο, μία εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος. Το νόμισμα της Ελληνικής Κοινότητας δεν βρέθηκε πουθενά. Στη κατάμεστη αίθουσα οι συμπατριώτες μας έψαλλαν τα κάλαντα του νέου έτους.

Στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ ο αγιασμός του ποταμού Δούναβη έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Ιανουαρίου παρουσία ορθοδόξων πιστών διαφόρων εθνικοτήτων και επισήμων εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων ο Περιφεριάρχης κ. Μπάρτελ, ο Αρχιδήμαρχος της πόλης κ. Φόλμπεργκ και εκπρόσωποι των εκκλησιών.

Την ακολουθία τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον εφημέριο της Ενορίας Ρέγκενσμπουργκ, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση και τον Διάκονο Γεώργιο Σιώμο. Ο Θεοφ. Επίσκοπος ανέλυσε στους επισήμους βαυαρούς τη θεολογική σημασία του αγιασμού των υδάτων και της δημιουργίας του Θεού. Ο Αρχιδήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία του ορθοδόξου αγιασμού του ποταμού Δούναβη που συνδέει λαούς και πολιτισμούς, από τις πηγές του μέχρι και την εκβολή του στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ρούντολφ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νόημα των ορθοδόξων ύμνων και ευχών για τον αγιασμό και συνέδεσε την αγάπη και τον σεβασμό στη δημιουργία του Θεού με τον ύμνο του αγίου Φραγκίσκου.

Ο Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.

Τρεις εθελοντές Βαυαροί ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του ποταμού τον Τίμιο Σταυρό.

Οι μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρικές εφημερίδες με ρεπορτάζ και φωτογραφίες κάλυψαν τον αγιασμό και στις δύο πόλεις, όπως ακριβώς συνέβη και με τον αγιασμό του ποταμού Ίζαρ στις 6 Ιανουαρίου στο Μόναχο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο και για τονοποίο (έχει ήδη εκδοθεί ειδική ανακοίνωση τύπου).

Για μια ακόμη φορά υπήρξε μια ευλογημένη και θαυμάσια προβολή της Ορθοδοξίας μας στη φιλόξενη Βαυαρία.

1401bav (1).jpg
1401bav (2).jpg
1401bav (3).jpg
1401bav (4).jpg
1401bav (5).jpg
1401bav (6).jpg
1401bav (7).jpg


Ετικέτες