• Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, 2026
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News

Βαρθολομαίος: Μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού-Τι υπενθύμισε για Κολυμπάρι

Newsroom από Newsroom
25/03/2018 | 21:20
Ενημερώθηκε: 25/03/2018 21:27:50
σε ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
106
SHARES
394
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ομιλία στην Κοινοτική Αίθουσα του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου
Στην ανάγκη να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον έχει ανάγκη αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του, σήμερα, Κυριακή, 25 Μαρτίου, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι.Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε.

Στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η Εκκλησία σήμερα, Κυριακή Ε’ των Νηστειών, τιμά την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία υπήρξε αμαρτωλή αλλά μετανόησε και έζησε με προσευχή.
«Η Εκκλησία αυτή τη μετανοήσασα αμαρτωλή γυναίκα, όχι μόνο δεν την απέκλεισε, δεν την απέρριψε, αλλά την έκανε Αγία και μας την προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση μετανοίας για τις αμαρτίες μας. Όλοι είμεθα αμαρτωλοί, άλλος ολιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλος σωματικώς, άλλος πνευματικώς. Ένας που καταλαμβάνεται από υπερηφάνεια, από εγωισμό, είναι εξίσου αμαρτωλός με έναν ο οποίος έχει πέσει σε σαρκικές αμαρτίες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


«Ο Χριστός δεν κάνει επιλογή των φίλων του, των παιδιών του», πρόσθεσε και συνέχισε: «Όλοι για τον Χριστό είναι εξίσου παιδιά του. Και ο Χριστός, ιδιαιτέρως, αγαπά και αγκαλιάζει τους εν ανάγκαις, τους εμπεριστάτους, αυτούς για τους οποίους λέγει ο Χριστός ότι “εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε” – είναι από την περικοπή που διαβάζουμε την Κυριακή της Απόκρεω. Και αλλού λέει, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Ας θυμηθούμε ότι ο Χριστός άφησε τα 99 πρόβατα και έτρεξε να βρει και να σώσει το ένα, το απολωλός, το πλανηθέν, ενώ σε άλλο σημείο διαβάζουμε, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Όποιος θέλει, δεν πιέζει, δεν εξαναγκάζει κανέναν ο Χριστός. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι». Με άλλα λόγια, ο Χριστός σέβεται την ελευθερία μας, εμπιστεύεται την ελευθερία μας, εμπιστεύεται τις επιλογές μας. Και μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων ο Θεός έδωσε τη δυνατότητα εις το ανθρώπινο Γένος να σωθεί, να μετανοήσει, να συνέλθει, έστειλε Προφήτας, προετοίμασε την μετάνοιαν των ανθρώπων και την σωτηρίαν των και στο τέλος έστειλε τον υιόν του τον μονογενή για να θυσιαστεί επί του σταυρού για την σωτηρίαν μας».

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:
«Δεν μπορούμε λοιπόν, εν αντιθέσει προς το θέλημα και προς τα διδάγματα του Χριστού, να απορρίπτουμε και να αποκλείουμε κανέναν από τους συνανθρώπους μας. Έχουμε υποχρέωση να τους αγκαλιάζουμε όλους, να αναγνωρίζουμε την ετερότητά τους, τη διαφορετικότητά τους, δεν μπορεί όλοι να ισοπεδωθούν, κάτι που επιδιώκει σήμερα η Παγκοσμιοποίησις. Δεν μπορούν να είναι όλοι το ίδιο, αλλά σεβόμεθα τον κάθε άνθρωπο, κατανοούμε τις αδυναμίες και ευχόμεθα για την μετάνοια των ανθρώπων. Και, μιμούμενοι το παράδειγμα του Χριστού, είμεθα αλληλέγγυοι προς αλλήλους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή την γη χωρίς ο ένας να συμπαραστέκεται και να συνυπάρχει με τον άλλον. Αυτό είναι το ανθρώπινο Γένος, αυτή είναι η σημερινή Κοινωνία μας και έχουμε υποχρέωση να αγαπούμε τους συνανθρώπους μας, να τους βοηθούμε να ορθοποδήσουν εάν έχουν πέσει και να αναγνωρίζουμε την αξία που έχει κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει ιερότητα και μοναδικότητα διότι επλάσθη κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν του Θεού. Και κατά τούτο κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι αναντικατάστατο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «βλέποντας τον πλαϊνό μας, τον πλησίον μας, τον συνάνθρωπό μας ως αδελφό εν Χριστώ, και, αν δεν είναι Χριστιανός ο άλλος, ως αδελφό εν τω Θεώ, πρέπει να συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, όσα χρόνια θα μας αξιώσει ο Θεός να ζήσουμε».

Υπενθύμισε ότι σε μια από τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, γίνεται αναφορά στον αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και στις προσπάθειες υπέρ της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Όλες οι συγκρούσεις, όλες οι αναστατώσεις, όλες οι αιματοχυσίες, οι αδελφοκτόνοι πόλεμοι οφείλονται ακριβώς εις το ότι δεν ανεχόμεθα ο ένας τον άλλο, δεν σεβόμεθα την ετερότητα του άλλου, δεν σεβόμεθα την διαφορετικότητα του άλλου. Πως μπορούμε να έχουμε την αξίωση να είναι όλοι σαν και εμάς; Φυσικά και θα είναι διαφορετικοί. Αλλά, όπως θέλουμε εμείς να μας σέβονται και να μας αποδέχονται οι άλλοι όπως είμαστε, με την ταυτότητά μας, με την προσωπικότητά μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς για τους άλλους. Να τους σεβόμεθα και να τους αγαπούμε. Αυτά είναι τα διδάγματα από την σημερινή εορτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας της αμαρτωλής πρότερον και εν συνεχεία Αγίας. Η Εκκλησία μας την τιμά και την προβάλλει για την μεγάλη μετάνοιά της».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο Περιφερείας Βοσπόρου, και την εκκλησιαστική επιτροπή του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού για το έργο τους.
«Δεν απογοητευόμεθα»
Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας προπόδων Ταταούλων. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ανέφερε ότι η πανήγυρις αυτή εδώ ήταν ένα μεγάλο προσκύνημα της Ομογένειας της Πόλης με τους πιστούς να σχηματίζουν ουρές έξω από τον Ναό της Ευαγγελιστρίας.

«Οι περιστάσεις και οι συγκυρίες συρρίκνωσαν τον αριθμό των Ομογενών σε αυτήν την πόλη των Πατέρων μας, αλλά και πάλι δεν απογοητευόμεθα, διότι εμείς γνωρίζουμε «και περισσεύειν και υστερείσθαι» και, ακόμη, διότι έστω και αν είμαστε λίγοι οι προσκυνητές της, η χάρις Της (ενν. της Παναγίας), και η χάρις του Αγίου Θεού, γεμίζει την εκκλησία αυτή, και όλες τις εκκλησίες μας. Όσον ολίγοι και αν είναι οι ενορίτες που απέμειναν, ή οι προσκυνητές που προσεύχονται, η χάρις του Θεού και η χάρις της Παναγίας, είναι η ίδια στην Μεγάλη Εκκλησία, την Αγιά Σοφιά, σε όλες τις εκκλησίες της πόλης μας αλλά και στα πιο ταπεινά εξωκκλήσια, της γενέτειράς μου, της Ίμβρου, τα οποία επύργωσε η ευσέβεια, των παλαιών συμπατριωτών μου, των προγόνων μας, και τα οποία, απειράριθμα εξωκκλήσια της Ίμβρου, κατέγραψε με πολλή επιμέλεια, ο πολυγραφότατος αδελφός άγιος Μύρων, κύριος Χρυσόστομος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και συνέχισε: «Επομένως, με το ίδιο θάρρος, με την ίδια εμπιστοσύνη, στον Θεό και στην Παναγία, προσευχόμεθα και εφέτος στη χάρη της. Παντού όπου τελούνται οι ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, είναι διάχυτος η χάρις του Θεού. […] Αυτή η πίστις και αυτή η αφοσίωσις, γέμισε την Πόλη μας με τόσες πολλές και όμορφες εκκλησίες, τις οποίες προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτές, ευπρεπείς, έτσι που να εκφράζουν την αρχοντιά του Γένους μας και την Πίστη των πατέρων μας, την Αγάπη μας προς τον Θεό, Δημιουργό και Προνοητή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε στον παριστάμενο και εορτάζοντα τα ονομαστήριά του Πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη, τις ευχές του προς την Ελλάδα που εορτάζει την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. «Να ευχηθώ στην Ελλάδα που εορτάζει την εθνική της εορτή αύριο, όλα τα καλά του Θεού και όλες τις ευλογίες του Θεού. Να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες, ακόμη, δυσκολίες και να είναι, όπως και προ της προσφάτου κρίσεως, πυλώνας ειρήνης, ευημερίας, παράδειγμα προς μίμηση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Παρακαλούμε, κ.Γενικέ, να διαβιβάσετε τας ευχάς, τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας και της ομογένειας της Πόλεως προς τον κύριο Πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του και όλο τον λαό της Ελλάδος».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο Περιφερείας Ταταούλων, και την εκκλησιαστική επιτροπή του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί η Παναγία να ενισχύσει τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελο και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο, αμφοτέρους ασθενούντος, ώστε να επανέλθουν και να συνεχίσουν την προσφορά τους στην Εκκλησία.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σασίμων ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και το θεολογικό νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Υπενθύμισε ότι η ημέρα αυτή σηματοδοτεί παράλληλα και μια άλλη σημαντική επέτειο καθώς την 25η Μαρτίου 1957 ετέθησαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όταν μία μικρή ομάδα θαρραλέων οραματιστών πολιτικών, προσηλωμένων στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης και της ευημερίας, «προώθησαν την δημιουργίαν νέων δομών στην Δυτικήν Ευρώπην, οι οποίες βασίζονταν σε Διεθνείς Συνθήκας που κατοχύρωναν τον σεβασμόν του Κράτους Δικαίου και την ισότητα μεταξύ όλων των λαών και χωρών της γηραιάς ηπείρου, με σκοπόν να βάλουν ένα τέλος στο μίσος και την αντιπαλότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία σταθερή ειρήνη».

«Εάν, όμως, επιθυμούμεν η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσιν, προς την αληθή ευημερίαν και την ειρηνικήν συνύπαρξιν ανθρώπων και λαών, να προχωρήση επιτυχώς, θα πρέπει να εμβαθύνωμεν στις αξίες και τις αρχές του Χριστιανισμού. Χρειαζόμαστε αδελφοσύνην, συνεργασίαν, αλληλεγγύην. Έχομεν ανάγκη επιστροφής στις χριστιανικές ρίζες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σασίμων και σε άλλο σημείο τόνισε: «Η κοινωνική μέριμνα συνιστά για την Εκκλησίαν βίωμα, εμπειρίαν σπουδής και μαθητείας στην εν Χριστώ ζωήν. Δεν νοείται Εκκλησία χωρίς κοινωνική διακονία αλληλεγγύης. Η Εκκλησία συνίσταται από το ίδιο το γεγονός της κοινωνίας, είναι δεμένη με τον λαόν, αποτελεί σάρκα από την σάρκα του και δεν υπάρχει χωρίς αυτόν».

Κατόπιν προτροπής του Πατριάρχου, μίλησε στους πιστούς και ο συμπροσευχόμενος Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής του Ευαγγελισμού.


Google News
Ακολούθησε το VIMAORTHODOXIAS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: 25 ΜΑΡΤΙΟΥβαρθολομαίοςΒΑΦΕΟΧΩΡΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣΦΑΝΑΡΙ
Share42Tweet27ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

Ι.Μ. Βεροίας: Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

Επόμενο άρθρο

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Στολή αφθαρσίας»

Σχετικά Άρθρα

Επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπόλεως Β. Ελλάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

από Newsroom
30/01/2026 | 16:00

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε χθες 29 Ιανουαρίου τα γραφεία της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπόλεως Β. Ελλάδος, στην Καλαμαριά, όπου και...

Πατριαρχική Χοροστασία στη Θεσσαλονίκη για τους Τρεις Ιεράρχες και τρισάγιο για 12 νεκρούς σε Ρουμανία και Τρίκαλα 

από Γιάννης Παπανικολάου
30/01/2026 | 12:30

Θεσσαλονίκη: Με πατριαρχική λαμπρότητα και έντονο πνευματικό συμβολισμό τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών,...

Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τούμπα: Τα 7 λευκά τριαντάφυλλα, το Τρισάγιο και το μήνυμα ενότητας για τους αδικοχαμένους νέους

από Γιάννης Παπανικολάου
29/01/2026 | 12:30

Οικουμενικός Πατριάρχης: Σε μια βαθιά συμβολική κίνηση που σφράγισε την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όπως...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 139k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος για τον Γρηγόρη Αρναούτογλου – Ραγίζει καρδιές το αντίο στη μητέρα του: «Πήγαινε να ξεκουραστείς, μαμά»

από Κατερίνα Θεοχάρη
29 Ιανουαρίου, 2026

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του βιώνει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, καθώς έφυγε από τη ζωή...

Περισσότερα

ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ

3 Μαΐου, 2010

ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ

7 Μαΐου, 2010

30 Ιανουαρίου – Γιορτή σήμερα: ΑΓΙΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

30 Ιανουαρίου, 2026

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων – Πιστεύεται ότι μιλούσαν ελληνικά

30 Ιανουαρίου, 2026

Πατριαρχική Χοροστασία στη Θεσσαλονίκη για τους Τρεις Ιεράρχες και τρισάγιο για 12 νεκρούς σε Ρουμανία και Τρίκαλα 

30 Ιανουαρίου, 2026

31 Ιανουαρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Κύρος και Ιωάννης οι Ανάργυροι

31 Ιανουαρίου, 2026

Συγκίνηση και δέος: 100χρονος ιερέας λειτουργεί ακόμη – Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος υποκλίνεται μπροστά του

31 Ιανουαρίου, 2026

Προσευχή υπέρ κεκοιμημένων

14 Ιανουαρίου, 2017

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου 2026
  • Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αποστολικό Νούντσιο – Ενημέρωση για Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια
  • Κοπή βασιλόπιτας στο Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης από τον Ελπιδοφόρο
  • Τα Θυρανοίξια του Ναού Αγίου Χαραλάμπους στην Καλαμαριά τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • Πρώτος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη με Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Λύδδης προσευχήθηκε για τους επτά αδικοχαμένους φίλους του ΠΑΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)
  • Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist