ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Οι στάσεις του Βαρθολομαίου και το τρισάγιο στη Μονή Βλατάδων -Τι είπαν με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης

– Όλοι οι σταθμοί του -Τέσσερις στάσεις στη περιλάμβανε το πρωινό πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη την Παρασκευή (18.10). Μετά τα εγκαίνια του νέου βιοκλιματικού κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφτηκε τη Μονή Βλατάδων και τις πρώην φυλακές στο Γεντί Κουλε, καταλήγοντας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του.

Μπήκε σε θαλάμους ασθενών προσφέροντάς τους παρηγορητικά λόγια αλλά και σε θαλάμους νεογνών δίνοντας τους την ευλογία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απόλαυσε και τα έργα ζωγραφικής της έκθεσης του ζωγράφου αρχιτέκτονα και καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη για τον Όσιο Λουκά τον Ιατρί, επίσκοπο Συμφερουπόλεως. Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Νωρίτερα η σύζυγος του Ευθυμίου Βαρλάμη αφού καλωσόρισε τον του πρόσφερε ως δώρο ένα καλαίσθητο πιάτο για γλυκά.
«Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου κατέστη σπόγγος που σκουπίζει τα δάκρυα του πόνου αλλά και της χαράς μετά από το ευχάριστο γεγονός της γέννησης. Απορροφά τον ιδρώτα και την αγωνία κατά την αναμονή των εξετάσεων. Ήρθαι, των αρρώστων αδερφών μας» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Βαρθολομαίος σε κτήριο της Περιφέρειας

 

Επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ

Νωρίτερα, ο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γεντί Κουλέ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δύσκολη καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων στις πρώην φυλακές Επταπυργίου. Μάλιστα συνομίλησε και με πρώην κρατούμενους οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στις πρώην φυλακές. Λίγο αργότερα τέλεσε αγιασμό στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στο οποίο εκκλησιάζονταν οι φυλακισμένοι.

Το εκκλησάκι χτίστηκε πριν από περίπου εκατό χρόνια από τον τον έγκλειστο ιερομόναχο Μελχισεδέκ, ο οποίος καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Χαλκιδικής.


«Ειναι υποχρέωση όλων μας, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας, να αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου τόσο από πνευματικής άποψης όσο και από κοινωνικής. Η ελπίδα της ελευθερίας δεν φυλακίζεται και η πραγματική ελευθερία είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος» δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

Τρισάγιο στη Μονή Βλατάδων

Τρισάγιο στην μνήμη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τυρολόης καί Σερεντίου Παντελεήμωνος ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια ηγούμενος της Μονής Βλαταδων και εκοιμήθη πριν από λίγο καιρό, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τα εγκαίνια του νέου οικολογικού κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το ηγουμενείο της Μονής όπου τέλεσε αγιασμό για την ανακαίνισή του.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ΥΜΑΘ και το δώρο του Καραόγλου

 

Συνάντηση με τον  είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καράογλου τον υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου και έπειτα οι δυο τους πήγαν να δουν δύο κυπαρρίσια που είχαν φυτέψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου κατά την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη το 2013.

Σημειώνεται πως και τότε ο Θεόδωρος Καραόγλου ήταν «ένοικος» του ΥΜΑΘ με την ιδιότητα του υπουργού.

Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Καραόγλου και οι συνεργάτες του έδειξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ορισμένους από τους πίνακες που θα εκτεθούν στην έκθεση Σύγχρονες “όψεις” του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη” είναι ο τίτλος της έκθεσης θρησκευτικής τέχνης που διοργανώνει το ΥΜΑΘ , όπως αναφέρει το thestival.gr

Έπειτα ο υφυπουργός υποδέχθηκε τον σεβασμιώτατο στο γραφείο του όπου είχαν μια μικρή συζήτηση

Ο Παναγιώτατος με το παράδειγμα του, δίνοντας τους αγώνες του, προσπαθώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες να κρατήσει ψηλά, και το πετυχαίνει με πολύ μεγάλη επιτυχία, τις σημαίες της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, είναι για μας ένα παράδειγμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραόγλου

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως χαίρεται που τον ξαναβλέπει στην ίδια έπαλξη όπως και το 2013 και του ευχήθηκε πολλές επιτυχίες στα καθήκοντά του.

Μάλιστα με αφορμή πως αύριο συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη χειροτονία του εις Πρεσβυτερον, ο υφυπουργός του χάρισε μια εικόνα του Αγίου Βαρθολομαίου ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε δώρα στον κ. Καραόγλου.

Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες και σύντομη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στον τρίτο όροφο του Διοικητηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

Εκεί ο Παναγιώτατος ενημερώθηκε για το έργο των υπηρεσιών και θα ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση που υπάρχει στο χώρο, στην οποία αποτυπώνονται οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών στα Αθωνικά κτίρια.